Administrație

Proiectul blocului pentru medici a picat

După ce, în urmă cu câteva luni, autoritățile județe­ne anunțau construirea unui bloc de apartamente pentru medicii care vin să profeseze la Buzău, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Nea­gu, a anunțat că s-a renunțat la acest plan. Motivul îl reprezintă costurile ridicate, dar și procedurile complexe care trebuie parcurse. Nici medicii nu se înghesuie să vină la Buzău, iar numeroasele concursuri organizate de Spitalul Județean înregistrează eșec după eșec, în ciuda beneficiilor oferite.

Blocul urma să fie construit pe locul fostei maternități, de pe Bulevardul Gării, iar în planul inițial era prevăzut un imobil cu cinci etaje, care ar fi cuprins 20 de apartamente moderne, spa­țioase, iar pe fiecare etaj ar fi fost distribuite patru apartamente, dintre care trei cu două camere, a căror suprafață utilă ar fi fost de circa 68 sau 70 de metri pătrați și un apartament cu o cameră, cu o suprafață utilă de 48 de metri pătrați. De asemenea, pe fiecare etaj erau planificate spre a fi amenajate o cameră de depozitare și un uscător.

În locul clădirii anunțate, va apărea, însă, un nou parc, iar jumătate din teren a fost alocat Ministerului Justiției pentru un nou sediu al Judecătoriei. „Acolo, probabil, până când se va rezolva ceva, vom face un parc, într-o primă fază, pentru a-l reda cetățenilor. Am mai dat jumătate din teren Ministerului Justiției pentru o nouă judecătorie. Lucrurile nu s-au mișcat, ei mai au încă doi ani. Dar cred că vor căuta soluția prin Compania Națională de Investiții pentru construirea unui sediu pentru Judecătoria Buzău”, a declarat președintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu, la Focus TV.

Totuși, Neagu spune că medicii dornici să profeseze la Buzău vor primi totuși locuință, așa cum li s-a promis; pentru aceasta, Consiliul Județean va achiziționa de pe piața liberă zece apartamente care vor fi renovate și pregătite pentru noii locatari. „S-a făcut o evaluare, trebuia să începem licitația pentru bloc, a ieșit o sumă destul de mare, circa 6 milioane de euro. Am discutat cu specialiștii din Consiliul Jude­țean și am decis că ar fi mai bine să punem bani, să cumpărăm zece apartamente pentru medici, apoi, în funcție de solicitările domniilor lor, să mai cumpărăm alte zece și iată cum s-a făcut blocul, nu mai pierdem timp cu licitații. După aprobarea bugetului, după toate selecțiile de oferte, licitații, indiferent că vom cumpăra apartamente construite acum zece ani sau apartamente noi, ele vor fi date medicilor care vor dori să le închirieze și vor fi igienizate, îmbunățite”, a mai declarat președintele Consiliului Județean.

Deficitul de medici de la nivelul Buzăului rămâne, în continuare, o problemă serioasă, iar ultimul concurs organizat de Spitalul Județean Buzău a fost la sfârșitul anului 2021. Atunci au fost vacante 17 posturi de medici. Din păcate, absolvenții Facultății de Medicină nu s-au înghesuit nici de data aceasta să își depună candidatura. Un singur medic specializat în Boli Infecțioase și-a depus dosarul.

Un comentariu

  1. Orice investitor imobiliar neaos ar rade cu gura pana la urechi la ce preturi au scos proiectantii. Cinci etaje, fiecare cu patru apartamente, cca 250-300 mp pe etaj, ne duce la o un pret de 4600 euro/mp!!!! Oare cei care au construit blocuri in Buzau au cheltuit asa sume?? Cine ar mai fi cumparat asa ceva. Ne rad si curcile! Cu 6.000.000 euro poti cumpara din Buzau, daca ar fi o asemenea oferta, peste 125 de apartamente, 1-2 camere.

Articole similare