Administrație

Proiecte noi pentru Buzău: cartier nou, parcări subterane și supraterane

Odată cu începerea reabilitării clădirilor de pe strada Cuza Vodă, Primăria va fi nevoită să evacueze locatarii imobilelor în cauză pe durata desfășurarii lucrarilor lucrărilor și să îi cazeze la o altă locație. Soluția găsită de reprezentanții municipalității a fost construirea mai multor locu­ințe, ce vor fi amplasate pe un teren aflat la capătul străzilor Depozi­tului și Lt. Laurențiu Pur­cherea.

Conform planurilor de proiectare, noul cartier va avea două pavilioane, cu un total de 18 imobile. Locu­ințele se anunță destul de spațioase, cu cameră de zi, bucătărie, baie, hol, spații de depozitare la parter și două dormitoare, baie, hol la etaj. Locuințele vor re­prezenta o opțiune de cazare a Primăriei, pentru diverse situații care vor cere acest lucru.

Pe lângă noul cartier, municipalitatea mai are în plan și amenajarea altor șase locuințe în fostul sediu al Companiei de Apă. „Încer­căm să reabilităm, pe fonduri europene, toate cele 29 de blocuri care au fost însemnate la un moment dat cu <bulina roșie>, iar pe perioada în care se vor face intervenții la aceste blocuri să putem, prin rotație, muta familii pe Bulevardul Unirii, în fostul sediu al Companiei de Apă, pentru a putea să lucrăm în siguranță și pentru a face niște lucrări de calitate”, spunea primarul Constantin Toma în toamna acestui an.

Urmează aprobarea Pla­nului Urbanistic Zonal într-o viitoare ședință a Consiliului Local, iar, mai apoi, obținerea autorizației de construire și demararea lu­crărilor.

Sus parc, dedesubt parcare

Numărul mare de mașini din oraș creează conflicte printre șoferi, care își adjudecă diverse locuri de parcare, fiind mai mult sau mai puțin îndreptățiți să le ocupe, și împărțindu-și, adesea, diverse urări „colorate”. Pro­blema locurilor de parcare este o preocupare a primarului Toma, iar acesta are de gând să ia măsuri cât mai repede în acest sens.

Una dintre noile parcări subterane anunțate ar urma să fie amenajată în apropierea Bisericii ,,Sfinții Îngeri’’, din centrul orașului, totodată și una dintre cele mai aglomerate zone, dat fiind că majoritatea instituțiilor au sediul aici. Parcarea din centru va avea două sau trei niveluri și o capacitate de cel puțin 250 de locuri, iar deasupra acesteia va fi extins actualul parc din fața bisericii. „Deasupra nu vom mai avea parcare, ci vom avea o extindere a parcului. Practic, se va dubla Parcul Sfinții Îngeri, ceea ce nu este deloc rău. Iată că, în centru avem, de fapt, vom avea, o extindere a parcurilor din acest moment”, a declarat primarul munici­piului Buzău.

Planul există, dar este nevoie de un studiu de fe­z­a­bilitate, dar și de unul geotehnic, care să stabilească dacă solul permite construirea unei astfel de parcări. În funcție de rezultatele studiului geo­tehnic, se va trece la în­tocmirea proiectului construcției. O parcare subterană similară, cu trei niveluri, a fost inaugurată în urmă cu doi ani, la Oradea și a costat 8 milioane de euro. În cazul în care proiectul primește undă verde, Primăria plănuiește să construiască parcarea cu ajutorul fondurilor europene.

Planuri există și în privin­ța parcărilor supraterane, necesare mai ales în zona Bulevardului Unirii, sufocat de numeroasele mașini parcate de o parte și de cealaltă a străzii. În acest sens, primarul Toma dorește să amenajeze noile parcări în locul fostelor puncte termice, care vor fi demolate, pentru a crea spațiu suplimentar. „Avem în lucru un studiu prin care urmărim crearea a 500-600 de noi locuri de parcare pe Bulevardul Unirii, de la un capăt la altul. Studiul vizează cele 11 puncte termice situate de-a lungul Bulevardului Unirii. Ori vor fi demolate, ori se vor construi deasupra lor trei-patru etaje pentru realizare de parcări supraterane”, a declarat Constantin Toma.

Dacă și acest proiect va primi aviz favorabil, ar urma ca lucrările primei astfel de parcări să fie începute în toamnă.

Un comentariu

  1. Vorbe , vorbe … De la primul mandat a promis si nu a facut nimic nici pana azi ! Ma refer strict la parcari ! Intr-adevar a facut foarte multe dl. primar si-i multumesc! Parcari nu a facut niciuna. A luat din carosabil(a facut sens unic) , l-a vopsit si l-a vandut ! Asa ca nu mai cred pana nu vad !

Articole similare