Sănătate

Ce trebuie să faci înainte de a merge la vaccin cu copilul cu vârsta între 5 și 11 ani

Aproape 3.000 de copii între 5 și 11 ani au fost programați până acum în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat, joi, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Vaccinarea acestei grupă de vârstă va începe în România miercurea viitoare, pe 26 ianuarie.

La Buzău, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani se vor putea imuniza în trei centre amenajate în municipiul Buzău și într-unul din municipiul Râmnicu Sărat. Acestea sunt amenajate la Muzeul Județean, la demisolul Dispensarului nr. 14 din Broșteni, la Galleria Mall (toate în municipiul Buzău) și centrul de pe Strada Micșunelelor din Râmnic.

Începând din 13 ianuarie, platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva Covid-19 permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. În acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Important de reținut!

Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, AICI.  Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (carte de identitate sau pașaport pentru adulți și certificatul de naștere al copiilor).

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Conform Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer-BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani. Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Articole similare