Administrație

,,Proiect ţintă” la Vintilă Vodă: reabilitarea căminelor culturale

În era digitală, utilizarea internetului şi a calculatorului a devenit pentru tineri o ocupaţie comună, cu interferenţe puternice în majoritatea domeniilor de activitate. Pe fondul accesării mediului online, cele mai importante aspecte ale dezvoltării sociale capătă valenţe şi particularităţi specifice de abordare. În context, activităţile care fac trimitere la sfera culturală şi păstrarea tradiţiilor locurilor îşi pierd din atractivitate, mai ales că nu de puţine ori chiar instituţii ale statului recomandă să fie „băgată în dubă Cultura”(!), înţelegând prin asta distanţările atât între generaţii, cât şi pe nivele sociale, iar prin prisma preocupărilor zilnice, în care oportunitatea beneficiului imediat, tangibil, nu mai sunt considerate utile activităţi care centrează spiritul şi, eventual, zestrea culturală. De aceea, la o primă vedere, atunci când primarii de comune promovează investiţii publice ce vizează reabilitarea infrastructurii dedicată activităţilor culturale, factorii decidenţi par să ignore oportunitatea unor astfel de finanţări. Obţinerea finanţărilor pentru reabilitarea unui Cămin Cultural este considerată, de către primarii din teritoriu, adevărate victorii.

Comuna Vintilă Vodă are în componenţă nouă localităţi, iar la acest moment primarul Ion Coman are în plan să reabiliteze două dintre imobilele cu destinaţie Cămin Cultural. De altfel, un prim proiect se află în faza de finalizare, primarul Coman apreciind că cel târziu în luna aprilie, a acestui an, să poată fi programată recepţia lucrărilor. „În câteva luni se vor încheia lucrările de reabilitare a Căminului Cultural Niculești, investiție realizată printr-un proiect cu finanțare europeană. Mergem des pe șantier și vă putem spune că noua clădire arată foarte bine, iar constructorul lucrează, în prezent, la realizarea pavajului. Ne-am dori mult ca, începând cu luna aprilie, să putem folosi acest centru modern, ce va putea găzdui activități culturale și educative diverse, atât de necesare în viața unei comunități”.

Proiectul pentru reabilitarea clădirii Căminului Cultural din satul Niculeşti a fost depus la AFIR Constanţa şi a obţinut o finanţare de 17 miliarde de lei vechi. Tot pentru fonduri europene, echipa de lucru din subordinea primarului Coman a pregătit o documentaţie tehnică (Studiu de Fezabilitate) ce urmează să fie depusă pe un program cu finanţare europeană, POR 2014–2020. Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este succesorul Programului Operațional Regional 2007-2013 și unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada 2014-2020. Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management.

„O altă veste bună”, spune primarul Ion Coman, „este legată de Căminul Cultural <Gheorghe Zaharescu> Vintilă Vodă. Știm cu toții că, ani de zile, această clădire emblematică – una dintre cele mai mari de acest gen de pe Valea Slănicului – s-a aflat în administrarea unei persoane private, în baza unui acord vechi de aproape 20 de ani. Vestea bună este că am reușit să readucem Căminul Cultural acolo unde îi este locul: în proprietatea și administrarea Primăriei Vintilă Vodă! În ceea ce privește reabilitarea clădirii, am identificat deja o linie de finanțare prin Programul Operațional Regional și în viitorii ani vom avea din nou unul dintre cele mai mari și mai moderne centre culturale de pe vale!”.˝

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker