Administrație

Proiect PNRR pentru reabilitarea energetică a Școlii Puiești

Un capitol special convenit la nivelul Comisiei Europene, în cadrul Programului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, a fost orientat către domeniul investiţiilor pentru reabilitarea şi eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic şi asigurarea sursei de energie consumată din zona „verde”. Primarul comunei Puieşti, Rodica Bârlă, a anunţat începerea lucrărilor pentru renovarea clădirii Şcolii Gimnaziale, mai ales că în viitorul apropiat în această clădire ar urma să se desfăşoare întreaga activitate didactică la nivelul comunei.

„Școala Puiești se pregătește să intre într-o nouă eră a eficienței energetice și a sustenabilității, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin intermediul lucrărilor de reabilitare planificate se vor aduce mai multe îmbunătățiri clădirii precum: izolarea termică a pereților exteriori, schimbarea tâmplăriei existente cu una din PVC și instalarea unui sistem modern de încălzire cu pompe de căldură. De asemenea, se vor monta panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, iar sistemul de iluminat va fi actualizat la tehnologia LED”, este o parte din anunţul postat de primarul Rodica Bârlă pe reţeaua de socializare.

De asemenea, din mesajul primarului înţelegem că unitatea şcolară este destul de veche – planșeu din șipci de lemn cu umplutură de pământ – cu probleme de igrasie, mucegai și ineficient energetic, ceea ce se reflectă în facturile ridicate la energie electrică și termică. Întrucât în viitorul apropiat acest corp de clădire va găzdui întreaga activitate didactică, s-a luat decizia reabilitării energetice a acestuia pentru a crea un mediu eficient și optim pentru învățare. În urma renovării, consumul total anual de energie al clădirii pentru încălzire va fi diminuat cu peste 60 la sută. De asemenea, școala va beneficia de energie electrică „verde”, obținută din surse proprii.

Principalele lucrări de reabilitare energetică prevăzute sunt renovarea anvelopei clădirii prin izolare termică a pereților exteriori, a soclului și a planșeului; se va schimba integral tâmplăria existentă cu tâmplărie performantă energetic din PVC cu geam tripan și se vor dota ferestrele cu parasolare din aluminiu; se vor moderniza instalațiile de încălzire interioare (rețele de conducte și radiatoare în paragină) și se vor monta echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură; se va înlocui sistemul de iluminat cu unul ultramodern bazat pe surse de iluminat tip LED; se va instala un sistem de 30 de panouri fotovoltaice, de 500 W fiecare, pentru producerea electricității din surse „verzi”; se va înlocui sistemul de producere a energiei termice cu un sistem de încălzire cu pompe de căldură. Constructorul are la dispoziţie nouă luni pentru finalizarea lucrărilor.˝

Articole similare