Educație

Programul ,,Buzăul citește” începe pentru 20.000 de elevi din municipiu

Primăria și Consiliul Local lansează proiectul ,,Buzăul citește”, un program de educație prin lectură dedicat tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din munici­piu, precum și dascălilor acestora. Prin intermediul acestui proiect, Primăria își propune să aducă lectura mai aproape de elevi prin cărți dăruite, activități care încurajează cititul și prin evenimente educaționale susținute de artiști îndră­giți și de profesioniști în domeniul educației.

,,Buzăul citește” se va derula pe parcursul acestui an în patru etape. În prima etapă, ce se va desfășura în perioada 27-28 mai, vor avea loc conferințele online ,,Metode moderne pentru stimularea lecturii în rândul elevilor”, ce vor fi dedicate profesorilor de școală primară și de gimnaziu. Acestea vor fi susținute de profesioniști în domeniul educațional, respectiv profesori metodiști, psihologi școlari, formatori pentru formarea continuă a cadrelor didactice, inspectori școlari.

Cea de-a doua etapă a proiectului se va desfășura în luna iunie și va fi dedicată elevilor din învăță­mântul preuniversitar din munici­piul Buzău. Aceștia vor primi cărți pentru lecturile de vară și se vor putea bucura de evenimentul artistic ,,Magia căr­ților”, susținut de actrița Monica Davidescu și de magicianul Robert Tudor, eveniment ce va avea loc în data de 22 iunie, la Amfiteatrul Parcului Tineretului.

În etapa a treia, numită și ,,Clubul lecturii de acasă”, elevii vor fi încurajați să citească, în vacanța de vară, cărțile pe care le-au primit cadou, urmând ca în ultima etapă să fie dezbateri și activități de lectură online, la care vor participa atât elevii, cât și profesorii.

În etapa a patra, dedicată elevilor din învăță­mântul primar, va avea loc o dezbatere despre lectură, urmată de evenimentul ,,Micul povestaș“: un dialog între actrița Monica Davidescu și Micul povestaș, un personaj din cărți care a prins viață după ce a fost citit de elevi. Pentru elevii din învăță­mântul gimnazial, în cadrul evenimentului ,,Îmi place să citesc!”, actrița Monica Davidescu și un invitat special va discuta cu elevii despre cărțile citite în vacanță. Evenimentul online ,,Carte versus Internet” va fi dedicat elevilor liceeni care vor învăța de la comediantul, scriitorul și omul de radio Andrei Ciobanu despre importanța cititului și despre ce perspective oferă educația, dar și despre provo­cările și capcanele mediului online. Evenimentul se va desfășura în perioada 20-24 septembrie.

,,În contextul pandemiei care ne afectează pe toți, este vital să fim alături de elevii orașului nostru, să creăm noi oportunități de învățare, evenimente și programe care să susțină eforturile profesorilor, astfel încât să oferim educație de calitate pentru toți copiii și tinerii, inclusiv pe timp de criză. Prin proiectul <Buzăul citește> sperăm să realizăm aceste deziderente, pentru că încurajând cititul dăm curaj viitorului”, precizează viceprimarul Oana Matache.

Pachete cu patru cărți pentru fiecare școlar

20.000 de copii din municipiul Buzău, elevi ai cla­selor III-XI, vor beneficia de câte un pachet cu patru cărți în cadrul programului de încurajare a lecturii ,,Buzăul citește”, aprobat de Consi­liul Local în ședința ordinară din luna aprilie. Inițierea și finanțarea acestui program au fost propuse de consilierii locali social-demo­crați drept amendament la proiectul de buget al municipiului pe anul 2021.

,,Acest program în­seamnă că toți elevii din municipiu vor primi un pachet cu câte patru cărți, selectate de experți din Educație, și vor intra într-un program în care vor beneficia de sesiuni de dezbateri și concursuri între școli. Este un program la nivelul întregului oraș, prin care se va încuraja cititul. Vă pot spune procentele îngrijorătoare cu care ne confruntăm: la testele Pisa suntem pe ultimul loc la capitolul citire, 42% dintre elevi sunt analfabeți fu­n­c­ționali, adică citesc, dar nu înțeleg ce citesc, iar 69% dintre români nu au citit niciodată o carte. Ar trebui să facem ceva în acest sens. Și eu sunt de acord că trebuie să investim și prin burse, dar mai ales prin programe educaționale pentru că, de multe ori, cei 10 lei ori 20 de lei oferiți nu se vor măsura în eficiență și în performanță, însă un program poate aduce plusvaloare. Programul va avea o raportare lunară”, a explicat, la momentul res­pectiv, viceprimarul Oana Matache.

Costurile acestui pro­iect se ridică la aproximativ 800.000 de lei, sumă care va fi obținută parțial din bugetul alocat Culturii și din sumele prevăzute pentru organizarea Drăgăicii.

Concret, programul ,,Buzăul citește” presupune acordarea unui pachet de patru cărți elevilor, două din programa școlară și două din lecturile apreciate de copii, ­titlurile fiind stabilite de experți, cu acordul Ministerului Educației. Copiii vor primi și jurnale de lectură, pe care vor trebui să le completeze după ce au citit cărțile. De asemenea, proiectul va presupune și alte activități care în final să-i determine pe copii să citească de plăcere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker