Economic

Program pentru producătorii români de materiale de construcţii, amânat

Ministrul Economiei dă vina pe... birocraţie!

Având în vedere că Legea de aprobarea a Ordonanței de urgență nr. 68/2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii se află în stadiu legislativ de promulgare, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Tursmului (MEAT) amână perioada deschiderii sesiunii de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat ConstructPlus, respectiv aceasta urmând a fi desfășurată în perioada 8 aprilie 2024–8 mai 2024. Iniţial, perioada pentru depunerile de cereri de acord pentru finanţare fusese stabilită în intervalul 15 februarie–15 martie.

Firmele care vor să facă investiții în producția de materiale de construcții în România, vor putea obține ajutoare de stat în cadrul programului ConstructPlus 2024, cu un buget de 149 milioane de euro în acest an, pentru care s-a anunțat oficial perioada de înscrieri. Durata sesiunii rămâne la 30 de zile calendaristice, iar cererile de înscriere, însoţite de documente justificative, vor fi trimise la aceeaşi adresă: Registratura Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Calea Victoriei nr. 152, sector 1, București menționându-se pe plic: Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – O.U.G. nr. 68/2023.

Programul are ca obiect susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Programul aprobat prin O.U.G. nr. 68/2023 este un program multianual, respectiv pentru perioada de implementare 2023 – 2026 și este gestionat de MEAT. Bugetul total alocat Programului este echivalentul în lei al sumei de 596 milioane euro pentru toată perioada de implementare, defalcat astfel: credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2023 – 2026; credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2029.

Bugetul alocat pentru anul 2024 este echivalentul în lei a 149 milioane euro. Producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro per proiect, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker