Cultură

Tradiții de „Lăsata secului”

Astăzi este „Duminica Lăsatului sec de carne”, ultima zi în care se poate mânca acest tip de aliment, carnea. În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți (10 martie) – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (17 martie) – când se lasă sec de brânză.

 „Atât Lăsatul de sec de carne, cât și cel din săptămâna ce urmează, Lăsatul de sec de brânză, păstrează reminiscențele unor sărbători păgâne deosebit de importante pentru calendarul popular”, amintește Muzeul Național al Țăranului Român citând „Calendarele poporului român” (Paideia, 2000) ce aparține Antoanetei Olteanu.  Este vorba, scrie sursa citată, de „ceremonii prin care se marca despărțirea oficială de frigul și de întunericul de moarte al iernii, precum și ceremonii de invocare a soarelui învingător, de stimulare a acțiunii acestuia, slaba putere a lui fiind considerată ecoul unui moment critic prin care trecea astrul, care trebuia astfel ajutat, prin intermediul unor ritualuri speciale. Acestea cuprind: aprinderea și manipularea focurilor (Alimori), săriturile în înălțime, veghea rituală (Baterea alviței), întrecerile cailor (Încurarea cailor), care, pe lângă asigurarea energiei necesare soarelui, prin intermediul practicilor de magie imitativă, mai aveau darul de a garanta o bună recoltă a principalelor plante cultivate. Cea mai mare parte a actelor rituale vizează cultivarea câmpului: astfel, acum erau legate ritual păsările cerului, alți potențiali dăunători ai semănăturilor”.

În duminica de Lăsatul Secului dinaintea Postului Paștelui 2024, creştin-ortodocşii obişnuiesc să-şi viziteze naşii de cununie. Nu este un obicei legat de credința ortodoxă acesta că trebuie să le duci cadouri naşilor în ziua de Lăsata Secului, însă obiceiul a rămas împământenit de veacuri, în tradiţia populară. De obicei, în această zi, se consumă mâncăruri de dulce gustoase, uneori în semn de sărbătoare, deoarece în următoarele 40 de zile, postul va fi mai riguros, iar credincioșii se abțin de la anumite alimente și activități.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker