Educație

Profesorul buzoian Cătălin Mihălcescu, la prima Conferință Națională a Centrelor de Excelență

El este directorul Centrului Județean Buzău

La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact, în perioada 21-22 octombrie, profesorul de biologie al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, Cătălin Mihălcescu a participat, la Sibiu, în calitate de director al Centrului Județean de Excelență Buzău, la prima ediție a Conferinței Naționale a Centrelor Județene de Excelență. La conferință au participat 33 directori și reprezentanți ai Centrelor Județene de Excelență din 29 județe, scopul evenimentului fiind crearea unui cadru de colaborare și cooperare între aceste instituții, pentru realizarea cu succes a misiunii comune, aceea de a asigura condițiile pentru selecția, pregătirea susținerea și motivarea copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte. Mihaela Seușan, director CEX Sibiu, a fost inițiatorul acestui eveniment, organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga”, Palatul Copiilor din Sibiu și Asociația ECCE Educația.

Pornind de la ideea „Cine caută perfecțiunea, obține excelența”, spune profesorul Cătălin Mihălcescu citându-l pe Jori Cazilhac, participanții au apreciat această acțiune care le-a oferit oportunitatea de a se cunoaște, de a împărtăși experiența proprie referitoare la selecția și pregătirea elevilor, de a identifica problemele comune și soluții posibile. În acest sens, precizează directorul Centrului Județean de Excelență Buzău, „s-au planificat activități precum lucrul în echipe, care să contribuie la îmbunătățirea programelor de studiu la fiecare disciplină din ofertele educaționale ale centrelor, s-a stabilit dezvoltarea unui BiblioNet, precum și  crearea unei reviste online, desfășurarea de activități în parteneriat educațional și, nu în ultimul rând, informarea Ministerului Educației referitor la concluziile agreate de comun acord și aspectele care necesită intervenția specializată a factorilor decidenți”.

Toți participanții au avut convingerea, mai spune Mihălcescu, că împreună vor reuși să ofere tuturor elevilor înscriși la cursurile centrelor de excelență din județele pe care le reprezentă, un curriculum modern, flexibil, contexte de învățare activă și personalizată, în funcție de nevoile și aspirațiile acestora. Totodată, participanții și-au exprimat încrederea în autoritățile centrale, în sensul găsirii unor soluții viabile pentru îmbunătățirea cadrului legal de funcționare a Centrelor Județene de Excelență, astfel încât să poată susține zecile, miile de copii înscriși la programele de pregătire, pentru a parcurge drumul greu, dar frumos al performanței.

Reamintim faptul că Centrele Județene de Excelență sunt unități conexe ale Ministerului Educației, înființate conform OMEC 5956/2020 și funcționând cu respectarea prevederilor Ordinului MEC nr. 5562/2020 (Regulamentul de organizare și funcționare a centrelor județene de excelență/ Centrului Municipiului București de Excelență).

Articole similare