Actualitate

Profesorii au respins și ultima ofertă a Guvernului. Greva continuă

Profesorii au respins, miercuri, și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva declanșată în 22 mai, au anunțat liderii federațiilor sindicale după noile discuții avute aseară la Palatul Victoria. Reamintim că ultima ofertă a Executivului este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

Coaliția de guvernare face „un nou apel la responsabilitate”

„Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”, a transmis Guvernul, la încheierea noilor discuții între Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca și liderii sindicatelor din educație.

La discuțiile de miercuri seară liderilor sindicatelor din educație le-a fost prezentată ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi, care vizează creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Textul actului normativ a fost publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.

Sindicatele anunță, în schimb, că greva profesorilor continuă:

  • Liderul FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor: „Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge (…) În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei <Spiru Haret> pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte (…) În momentul de faţă, greva continuă”.
  • Liderul FSLI: Simion Hăncescu: „Eu am avut deja şedinţă cu liderii judeţeni, care au respins oferta (…) Nu suntem de acord cu acel interval de trei ani, de majorare etapizată. Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori (…) Majorarea de la 1 iunie e o problemă, grila, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, e alta. Oamenii au spus foarte clar că vor aplicare integrală, nu doar 40 la sută (…) Nu sunt de acord nici cu suma de 1.000 de lei (…) Am înțeles că Guvernul va da joi ordonanța. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine (joi, n.r.) şi decizia le aparţine. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc (…) În acest moment, greva continuă, ca să fie foarte clar (…) Până marți, se va lua o decizie. Aveți răbdare, până atunci sunt zile libere”.

Care este ultima ofertă a Guvernului

Ultima ofertă pe care Guvernul le-a făcut-o miercuri sindicatelor din educație a fost creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, ce se va regasi în viitoarea lege a salarizării. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială ar urma să fie de 400 de lei brut lunar.

Articole similare