Actualitate

Patru zile cu procese suspendate la Tribunal

Magistraţii mai multor instanțe protestează faţă de preconizatele modificări privind condiţiile de pensionare. Judecătorii din Buzău anunță că vor întrerupe activitatea de judecată, în semn de protest, în perioada 6-9 iunie, în timp ce Tribunalul București amenință cu proteste „dintre cele mai ferme”. De asemenea, Adunările generale ale procurorilor au decis, în şedinţele de miercuri, să ceară „adoptarea unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncţiile şi inechităţile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilităţii”.

Potrivit Biroului de Informare al Tribunalului Buzău, Adunarea Generală a judecătorilor acestei instanțe, întrunită miercuri, are o serie de revendicări: „Solicită imperativ ca orice soluţie legislativă să fie luată ca urmare a dialogului între partea judecătorească şi cea legislativă pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător, iar modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuala modificare a vârstei de pensionare să se producă exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări care trebuie corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale activităţi a instanţelor de judecată”.

În semn de protest, magistraţii buzoieni au decis să suspende activitatea de judecată, cu excepţia următoarelor cauze: 

  •  Secția penală: cauze cu persoane în stare de detenție, măsuri preventive și de siguranță, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în care se îndeplinește termenul de prescripție în următoarele șase luni, redeschiderea urmăririi penale;
  • Secția I Civilă: ordine de protecție, ordonanțe președințiale, minori și familie (adopții și plasamente);
  • Secția II Civilă, de Contencios administrativ și fiscal: ordonanțe președințiale, suspendare executare acte administrative și litigiile prevăzute de art. 53 din Legea nr. 101/2016 (privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului National de Soluţionare a Contestaţiilor).

Principalele măsuri convenite în Coaliție

  • Potrivit amendamentelor asumate de Coaliție, de anul viitor judecătorii și procurorii se pot pensiona dacă au cel puțin 25 de ani vechime și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării.
  • Vârsta minimă de pensionare este de 50 de ani și crește, etapizat, până la 60 până în 2035.
  • Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, se arată în amendamentele depuse.
  • De asemenea, potrivit ultimelor modificări vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani, până în 2035, pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe.
  • Totodată, s-a decis impozitarea cu 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivități. În prezent, câștigul salarial mediu brut este de 6.700 de lei.
  • O altă decizie se referă la faptul că nu se mai pot cumula mai multe pensii speciale, iar cele aflate în plată se recalculează.
  • Coliția a decis să se elimine pensia de serviciu pentru o serie de categorii, cum ar fi personalul de specialitate juridiciar asimilat judecătorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker