luni, 21 septembrie 2020

Procesul tânărului care și-a ucis fosta iubită prin incendiere s-ar putea încheia în toamnă

Procesul ucigașului Valentinei Nica va fi reluat în septembrie, după vacanța jude­cătorească. Completul care judecă apelurile la Curtea de Apel Ploiești a dispus ca, în data de 14 sepembrie, Cosmin Dan să fie prezent în sala de judecată, după ce în ultimele luni acesta a fost audiat prin video conferință. Asta însea­mnă că procesul poate fi pe final, iar până la finalul anului să fie pronunțată sentința definitivă. Cosmin Dan a cerut la termenul din iulie recuzarea completului care judecă apelul său la condamnarea în primă instanță de la Tribunalul Buzău, însă cererea i-a fost respinsă.

La termenul din 16 iulie, au fost dezbătute motivele apelului, iar discuțiile nu ar fi fost favorabile lui Cosmin Dan, motiv pentru care acesta a cerut ca apelul său să fie judecat de un alt complet.

Amintim că tânărul Cosmin Dan, care și-a incendiat fosta iubită și a lăsat-o să moară în apartament, în dimineața zilei de 28 februa­rie 2019, a fost condamnat pe 30 ianuarie la 23 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi și un an de închisoare pentru distrugere, care reprezintă o treime din pedeapsa principală. În total, ucigașul tinerei care-i fusese iubită a primit la Tribunalul Buzău o pedeapsă de 24 de ani de închisoare cu executare și a fost obligat la plata unor despăgubiri de 100.000 euro, cu titlu de daune morale, către mama fetei, Katia Milica Dodan, 50.000 euro daune morale către tatăl tinerei, Ionel Aurel Nica, și la 10.000 euro daune materiale către Katia Milica Dodan (echivalentul în lei la data executării) pentru finalizarea lucrărilor de refacere a apartamentului incendiat și mobilarea lui, dat fiind că tatăl lui Cosmin Dan s-a străduit, în limita posibilităților, să facă reparațiile cuvenite.

Potrivit sentinței, deși le­gea prevede și închisoarea pe viață pentru faptele de care este acuzat Cosmin Dan, ,,instanța nu s-a orientat către această pedeapsă pentru că, în primul rând, nici familia victimei nu a cerut-o și nici parchetul.

În al doilea rând, deși nu e o circumstanță atenuantă, instanța a ținut seama că inculpatul era sub influența alcoolului și a cocainei, instanța crezându-l atunci când a arătat că nici el nu credea <că poate omorî un om>. Numai că acest lucru s-a întâmplat, iar o tânără de 21 de ani nu mai trăiește pentru că el a hotărât acest lucru, la acel moment, iar pentru această faptă inculpatul trebuie să-și asume răspunderea și să fie pedepsit pe măsură.

Victima nu mai există, nu va mai merge la facultate, nu va mai fi alături de familie și nu va mai face niciunul din lucrurile pe care oricine le poate face dacă trăiește; în schimb, inculpatul va putea, după ­li­berare, să  se bucure de viață, așa cum va dori.

Apărarea sa, aceea că nici el nu credea că martorii Clonț și N. (n.r., Naum) îi vor aduce benzină, nu îl absolvă de vină pentru că el a cerut-o, el a aruncat-o și tot el a aprins bricheta (…) Dacă acesta nu era drogat și sub influența alcoolului, iar tatăl său nu se străduia să facă reparațiile în apartament, instanța s-ar fi orientat la închisoarea pe viață.

Și, nu în ultimul rând, la stabilirea pedepsei spre ­ma­xim, instanța a avut în vedere că, deși inculpatul a declarat că regretă, a realizat că acesta a dat o declarație formală, la niciunul din termene nepărând că îi pare rău cu adevărat  de cele întâmplate”, se precizează în hotărârea instanței.

Hotărârea nu este definitivă, iar decizia finală aparține judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești unde vor fi judecate apelurile în acest dosar. Instanța a dedus din pedeapsa de executat durata reține­rii și arestării preventive, începând cu data de 23 februarie 2019 la zi.

Deși s-a vehiculat în spațiul public informația că tânărul va primi o sentință de condamnare pe viață, iată că nu a fost așa. Și asta din cauză că, deși au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în omor cu premeditare prin cruzimi, procurorii nu au cerut instanței condamnarea lui Cosmin Dan la pedeapsa ma­ximă prevăzută de Noul Cod Penal pentru această faptă – detenția pe viață.

Amintim că tânărul acuzat că și-a ucis prin incendiere fosta iubită într-un acces de furie pe fondul unor reproșuri aduse acesteia a cerut schimbarea încadrării juridice, din infracțiunea de omor cu premeditare în ucidere din culpă. Cosmin Dan a susținut în timpul audierii la instanță că nu a dorit să îi dea foc Valentinei Nica, ci doar să o sperie.

Procurorii au stabilit că, în dimineața zilei de 28 februarie, Cosmin Dan a mers în apartamentul fostei sale iubite asupra căreia a aruncat cu benzină dintr-o sticlă, apoi i-a dat foc cu o brichetă.

Valentina Nica (22 de ani) a murit, după ce apartamentul a fost cuprins de flăcări, trupul ei fiind găsit carbonizat într-una din camere, după ce pompierii au stins incendiul.

loading...
error: Content is protected !!