Politic

Problemele reale ale jurnalismului, ocolite cu grijă de Ziua Mondială a Libertății Presei

Vineri, de Ziua Mondială a Libertății Presei, majoritatea politicienilor români din sferele înalte ale puterii au făcut publice aceleași mesaje sforăitoare, trase parcă la indigo, pe care le auzim an de an. Dincolo de cuvintele, alese cu grijă, adresate reprezentanților ,,celei de-a patra puteri în stat” – scrise, cele mai multe, cu pumnii și cu dinții strânși – rămân aceleași probleme ale presei românești post-decembriste: sufocarea economică, lipsa unor măsuri fiscale care să încurajeze o presă curată, recrudescența fenomenului fake-news nu doar pe rețelele de socializare și, bineînțeles, lipsa unor reglementări oneste a unui domeniu care pare, pe alocuri, că a luat-o razna.

Acest ultim aspect a fost semnalat de senatorul libe­ral de Mureș Cristian Chirteș, care a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa, că, deocamdată, nimeni nu are curajul în România să înceapă să scrie un proiect de lege a presei, care ar putea fi un plus pentru toată presa din România, potrivit ,,Agerpres”: ,,În presă eu am încredere, este într-adevăr o putere în statul român, așa cum este în fiecare stat al Uniunii Europene. Trebuie muncit mult la modul în care cei din presă trebuie să aibă anumite drepturi și sunt convins că o lege a presei trebuie să înceapă să fie scrisă de oameni din domeniu, de asociațiile profesionale ale oamenilor din presă și sper să o vedem cât mai curând în Parlament, cu drepturi, cu obligații cu tot ceea ce trebuie ca să avem într-adevăr în viitor o dezvoltare a presei (…) Avem parlamentari care provin din rândurile presei, atât de la putere, cât și din opoziție, în aproape toate partidele sunt oameni care provin din presă, cred că ei trebuie să se strângă, să scrie o lege a presei, fiindcă ei sunt cei mai credibili. Până astăzi eu îl văd un subiect tabu, nu are nimeni curajul să înceapă să scrie un proiect de lege care, chiar cu o dezbatere lungă, de o jumătate de an, de un an, va fi un plus pentru toată presa din România”, a declarat ­Cris­tian Chirteș. Senatorul li­be­ral a arătat că în toată Uniunea Europeană este o problemă cu presa scrisă și că aceasta nu trebuie să dispară acum, ci trebuie protejată.

Ciolacu: ,,Un gând special se îndreaptă către jurnaliștii din presa buzoiană”
La Buzău, singurul om politic care a transmis presei un mesaj personalizat a fost deputatul Marcel Ciolacu, președintele organizației județene a Partidului Social Democrat: ,,A fi un jurnalist bun presupune să ai cunoștințe în multiple domenii pentru a putea pune întrebările potrivite necesare aflării adevărului și informării corecte a pu­blicului. Probabil de aceea este și una dintre cele mai dificile meserii, cu provo­cări diverse care trebuie depășite în fiecare zi. Am un respect deosebit pentru toți jurnaliștii care își fac datoria cu onestitate și profesionalism și vreau să le transmit toată aprecierea mea cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei! Un gând special se îndreaptă către jurnaliștii din presa buzoiană și mai ales către colegii lor care și-au pierdut viața făcându-și datoria în slujba oamenilor”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker