Actualitate

Probațiunea buzoiană urmărește aproape 500 de buzoieni condamnați pentru conducere sub influența alcoolului ori fără permis

  • Mai mult de jumătate dintre dosarele active ale Serviciului de Probațiune Buzău vizează condamnați  pentru infracțiuni rutiere

Dacă în anii anteriori furturile calificate și infracțiunile patrimoniale erau printre cele mai numeroase, acum topul este deschis de cele la regimul rutier. Mai mult de jumătate dintre persoanele aflate în acest moment în evidența Serviciului de Probațiune Buzău sunt condamnate pentru infracțiuni rutiere.

În ultimul timp, șoferii sunt cei care încalcă cel mai ușor legea, iar persoanele care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice dețin supremația în topul celor peste 1.500 de persoane supravegheate acum de către Serviciul de Probațiune Buzău,  aproape 840 de persoane fiind condamnate cu amânarea sau cu suspendarea executării pedepsei. Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulți șoferi conduc fără permis, se urcă la volan deși au consumat băuturi alcoolice, ori ambele, infracțiuni pedepsite astăzi cu… activități de gospodărire. Ceea ce înseamnă și mai mult de lucru pentru inspectorii de probațiune.

Ce riști dacă ești prins beat la volan sau fără permis

Potrivit reprezentanților Serviciului de Probațiune Buzău, cele mai multe persoane condamnate pentru infracțiuni din regimul rutier, au condus sub influența alcoolului – 496. În cazul a 300 dintre ei instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, iar pentru 196 judecătorii au dispus amânarea aplicării pedepsei. Alți 261 de buzoieni aflați în supravegherea Serviciului de Probațiune au fost condamnați pentru conducere fără permis, 173 dintre ei cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, Probațiunea are în supravghere 25 de buzoieni condamnați cu suspendarea sau cu amânarea executării pedepsei, 45 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, 11 pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia și unul pentru împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice.

Într-unul dintre cele 842 de dosare de probațiune active la data de 28 octombrie, aflate în evidența SP Buzău, pentru sancționări privind săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, într-unul s-a dispus, ca măsură educativă neprivativă, asistarea zilnică față de un minor condamnat pentru conducere fără permis.

Dovadă că gradul de indisciplină al participanților la tra­fic continuă să se mențină la un nivel ridicat, în ciuda amenzilor mari și a eforturilor depuse de polițiști pentru reducerea  numărului accidentelor rutiere este că dintre cele 1500 de dosare de probațiune finalizate anul acesta, care au fost în monitorizarea  de SP Buzău, în 725 de cazuri a fost vorba tot despre sancționări pentru săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației de drumurile publice. Dintre acestea, 452 de dosare au fost cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, 251 fiind condamnări pentru conducere sub influența alcoolului, iar 144 pentru cănducere fără permis. Îngrijorător este că din 24 de cazuri, inspectorii de probațiune au avut în supraveghere minori în cazul cărora instanțele de judecată au dispus măsuri educative neprivative de libertate după ce au condus autovehicule pe drumurile publice, dar și un caz pentru consum de alcool la volan, iar altul pentru  sustragerea de la prelevarea de probe biologice.

Ținând cont de gradul de pericol pe care-l implică neres­pectarea normelor de circulație rutieră, infracțiunile rutiere intrând în Codul Penal la capitolul Infracțiuni contra siguranței publice, cei care nu înțeleg importanța respectării legislației trebuie să știe că riscă să fie condamnați și la executarea unei pedepse pri­va­tive de libertate.

811 infracțiuni rutiere în 2019, 459 în 9 luni din 2020

În pofida controalelor permanente pe șoselele din județ, numărul șoferilor care încalcă grav normele rutiere este tot mai mare. Anul trecut au fost desfășurate peste 653 de acțiuni și controale, ocazie cu care au fost constatate aproximativ 61.000 contravenții la regimul circulației fiind reținute 5.713 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce. Totodată, au fost retrase, până la remedierea defecțiunilor, 738 certificate de înmatriculare. Însă, în anul 2019, polițiștii buzoieni au constatat 811 de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

Anul acesta, în nouă luni au fost înregistrate 459 de infracțiuni contra siguranței publice.

Program de reintegrare pentru condamnați

Pentru reducerea riscului rutier, dar pentru conștientizarea celor deja condamnați pentru infracțiuni rutiere, dar care execută sentințele în libertate, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău și Serviciul de Probațiune au demarat săptămâna trecută un proiect destinat persoanelor aflate în evidența serviciului de probațiune, care au comis infracțiuni la regimul rutier.

Polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști rutieri și reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Buzău, au organizat și desfășurat o activitate preventivă cu scopul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și față de care instanța a dispus, fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

Activitatea face parte din Programul de prevenție „În siguranță la volan, stop accidentelor!”. Programul a fost conceput la nivel național, pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, persoane aflate în evidența serviciilor de probațiune. Față de aceste persoane instanța a dispus, fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

Principalul beneficiu al implementării programului este acela de reducere a riscului de victimizare a populației și de creștere a gradului de conștientizare a grupului țintă cu privire la pericolele la care se expun, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, în situația în care nu respectă normele legale.

Prin conversațiile purtate, polițiștii au urmărit imprimarea unei conduite responsa­bile în societate și, implicit, la deplasarea pe drumurile publice.

Activitatea s-a desfășurat sub forma unei sesiuni informative în cadrul căreia au fost prezentate și dezbătute aspecte ce țin de legislația rutieră, cu rol în sprijinirea participanților să obțină informații de natură juridică și de natură comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să își analizeze și să înțeleagă mecanismele comportamentului propriu, să conștientizeze factorii care îi predispun la  comiterea de infracțiuni și să își dezvolte capacitatea de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul de a recidiva.

La activitate au participat opt persoane aflate în evidența Serviciului de Probațiune, beneficiari direcți ai Programului de prevenție “În siguranță la volan, stop accidentelor!”. Activitățile în cadrul programului menționat se vor derula săptămânal, până la sfârșitul lunii noiembrie.

Programul este unul pilot demarat în 12 județe, prima dată la Cluj în 2016, fiind destinat persoanelor aflate în evidența serviciilor de probațiune care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice (având sau nu obligația impusă prin sentința penală de a urma un astfel de program) sau care au fost sancționate pentru alte tipuri de infracțiuni, dar ale căror nevoi criminogene indică necesitatea unui astfel de program, prezentând risc pentru circulația pe drumurile publice.

Programul de prevenire are scopul de a sprijini participanții să obțină informații de natură juridică și de natură comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să își analizeze și înțeleagă mecanismele comportamentului propriu și să conștientizeze factorii care îi predispun la comiterea de infracțiuni.

Programul are scopul de a sprijini beneficiarii să își dezvolte capacitatea de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul de a recidivă, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță rutieră în România prin diminuarea numărului de accidente cauzate de conducerea auto inadecvată. „Prin acest program încercăm să dărâmăm convingeri greșite, idei preconcepute inclusiv despre nivelul alcoolului din sânge”, a precizat Nicoleta Bîsceanu, reprezentant al Serviciului de probațiune Buzău.

Cât alcool pot consuma șoferii și în cât timp se elimină din organism

Alcoolul este unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere și în România. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancționată doar contravențional, dar la o valoare mai mare devine pentru șofer și o problemă penală. Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulțită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărțit la greutatea corporală a celui care a băut.

Codul Rutier prevede că, dacă un șofer se află la volan sub influența băuturilor alcoolice cu o îmbibație alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancționează cu amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.  În cazul în care îmbibația alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracțiune. În această situație șoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanța de judecată.   Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulțită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărțit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.

Specialiștii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid și alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au și mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă. Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exercițiul fizic intens, dar și așa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).

Legiștii spun că, în momentul în care un șofer este prins băut la volan, se impune că probele biologice să fie recoltate în maxim 30 de minute și repetarea lor după alte 30, maxim 60 minute, pentru a vedea dacă organismul acestuia era în fază de asimilare, ori în fază de eliminare a alcoolului. În acest fel se poate face un calcul retroactiv prin care se stabilește valoarea alcoolemiei în momentul producerii faptei.

De asemenea, șoferii trebuie să aibă și o altă grijă înainte de a urca la volan pentru că, cel puțin teoretic, se pot alege cu amendă chiar dacă nu au pus pic de băutură în gură. Aparatele performanțe de depistare a alcoolemiei, intrate nu demult în dotarea Poliției Rutiere, pot pune în evidența concentrații cuprinse între 0,05 și 0,08 grame la mie alcool în sânge, concentrații care, spun legiștii, pot fi determinate chiar și de consumul unor conserve pe bază de oțet.

Studiile științifice au arătat că un bărbat cu o greutate de 75 kilograme poate consumă 100 mililitri de votcă și 0,3 litri de vin până la ora 12:30 noaptea, iar dimineața la ora șase să nu mai aibă nimic, dacă nu a mai consumat nicio băutură alcoolică între timp. Asta cel puțin din punct de vedere teoretic, legiștii recomandând totuși și puțină odihnă din cauza oboselii. Medicii mai spun că perioada în care se atinge valoarea maximă a alcoolemiei este de până la două ore de la ultimul pahar băut, potrivit adevarul.ro.

Alcoolemia și timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat: 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore; 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore și 10 minute;  100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore și 10 minute;   o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore; 1 litru de vin – între 1,02 și 1,37 grame alcool pur la mie, în funcție de tăria vinului, care se elimină între 7 ore și 9 ore.

Este recomandabil ca la aceste intervale de timp să se adauge 30 de minute, dacă s-a băut pe nemâncate, sau 2 ore, dacă s-a mâncat înainte pentru că acestea sunt intervalele în care concentrația de alcool în sânge atinge valoarea maximă de la care se calculează timpul de eliminare. De precizat că aceste gramaje și indici de mai sus devin orientative pentru cazurile în care se consumă cantități mai mari de alcool.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker