sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Printr-un proiect european, Liceul „Grigore Moisil” trimite în practică în Spania elevi de la toate profilele

Un nou proiect de pre­gătire profesională și cultu­rală  de nivel european este în curs de desfășurare la Liceul Tehnologic „Grigore Mosil” din Buzău. Anul trecut a mai avut loc un astfel de proiect la unitatea de învățământ buzoiană, însă a fost de mai mică anvergură decât acesta, care implică un număr mai mare de elevi participanți, dar și de angajatori la care copii vor efectua pregătirea practică. „Este vorba despre un proiect de formare profesională pentru elevii de la clasele a XI-a de la liceul nostru pentru toate domeniile de pregătire pe care le avem. <Better Competences for Better Employability> este numele proiectului (Competențe mai bune pentru angajabilitate mai bună, n.r.)”, spune profesorul  coordonator Daniela Macadon din cadrul Liceului Tehnologic „Grigore Moisil”.

Experiența obținută anul trecut și succesul de care a avut parte atât în rândul elevilor, dar mai ales al angajatorilor din Spania, care s-au arătat plăcut impresionați de modul în care s-au prezentat elevii buzoieni – pentru unii dintre ei lansând chiar oferta unui loc de muncă la încheierea studiilor – a contribuit la realizarea  celui din acest an, mult mai complex.  Astfel, la această dată, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” a primit aprobarea derulării  acestui proiect Erasmus+, pentru anul școlar 2020 – 2021, intitulat „Better Competences for Better Employability”.  Potrivit coordonatorului  Da­niela Macadon, „proiectul constă în deplasarea a 36 de elevi de la clasele a XI-a – 12 elevi  care se pregătesc  în  domeniul <Producție media>, 12 elevi  de la <Electronică, automatizări> și 12 elevi care se pregătesc în domeniul <Electric> – să desfășoare activitatea practică în Spania, în Valencia.  De data aceasta, proiectul nostru este mult mai de amploare decât cel de anul trecut, când am mers în practică și specializare cu elevii care se pregăteau în domeniul producție media. De aceea, acum vom avea în proiect parteneriat și cu angajatori din celelalte două domenii, electric și electronică și automatizări. Aceasta ar fi una dintre noutățile proiectului. O altă noutate este aceea că a crescut numărul elevilor care vor lua contact cu cerințele angajatorilor europeni, pentru că profesorii și conducerea liceului au considerat important să implice elevi de la toate specialitățile care se regăsesc în schema liceului”.

La acest moment, pandemia de Covid 19 nu pune probleme în ceea ce privește desfășurarea lui. Partea aplicativă a proiectului este prevăzută a avea loc în semestrul următor, când ­pro­babil lucrurile vor sta altfel și din acest punct de vedere.

 „Vom desfășura această parte a proiectului ce presupune deplasarea în Spania în semestrul al doilea și sperăm să fim cu toții bine și sănătoși”, mai spune profesorul coordonator.

Ce beneficii are proiectul pentru elevi

Beneficiile participării elevilor la un astfel de proiect sunt importante atât în ceea ce privește experiența profesională, dar și prin obținerea unor informații culturale. „Pe de o parte, participarea la proiect va însemna pentru liceenii de la <Moisil> o experiență, importantă pentru viitorul loc de muncă, pe care o vor obține în Spania, pregătire lingvistică și culturală pentru că înainte de plecare vor face o pregătire pe o platformă europeană, unde vor participa la un curs, care înseamnă o pregătire cu un număr de ore pe calculator, după care vor fi testați și cei care vor trece acest test vor obține un document care certifică competențele obținute. În Spania vor mai face 10 ore de pregătire lingvistică în limba spaniolă. În week-enduri vor merge și vor vizita zona, ceea ce înseamnă practic și o pregătire culturală. Înainte de plecare vor face câteva ore de pregătire culturală, însemnând că vor trebui să se informeze despre regulile pe care le au în zona de comportament”, explică profesorul Daniela Macadon.

Bugetul proiectului  aprobat este de 106.500 de euro. Copiii vor efectua practică în Spania timp de trei săptămâni.

Programul Erasmus+ este gestionat în România prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și For­mării Profesionale (ANPCDEFP).

loading...
error: Content is protected !!