Politic

Principalul adversar al Băncii de gene de la Buzău pleacă din guvern

Congresul Partidului Naţional Liberal de sâmbăta trecută are şi părţi bune, cel puţin pentru buzoieni. Spunem acest lucru întrucât ministrul-catastrofă al Agriculturii, probabil cel mai slab deţinător al acestui portofolui din ultimii 31 de ani, Adrian Oros, a anunţat, marţi, că demisionează din funcţie, motivând că agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi pentru premierul Florin Cîţu.

„Azi îmi voi depune demisia din funcţia de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin Câţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi, ca atare: bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuţia bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă; în PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deşi în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conţinea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigaţii, desecare/ drenaj şi sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Reţeaua de depozitare, procesare si distribuţie a produselor româneşti, alt proiect care nu a mai avut loc în PNRR; nu există suficientă determinare pentru eradicarea activităţii samsarilor, a vânătorilor de subvenţii şi a pieţei negre, care afectează fermierii corecţi. Astfel, orice subvenţie, orice formă de sprijin devine ineficientă”, a scris Adrian Oros pe Facebook.

Reamintim că prima decizie a ministrului Oros, care deţine acest portofoliu încă din guvernul Orban I, a fost aceea de a-l demite pe directorul proaspăt înfiinţatei Bănci de gene de la Buzău, cercetătorul Costel Vînătoru. Ulterior, Oros a încercat să explice că această instituţie este una inutilă şi a refuzat să îi acorde finanţare. O sumă infimă, mult sub necesar, i-a fost repartizată Băncii de gene de la Buzău după ce Orban şi Oros au fost plimbaţi prin Crâng precum sfintele moaşte de către parlamentarii PNL de Buzău, într-un moment în care aceştia nu aveau a se lăuda nici măcar cu giratoriul din bidoane de plastic de la Spătaru.

 

Articole similare