Economic

Principalele tipuri de certificări ISO

Toată lumea a auzit de ISO 9001, cel mai popular certificat ISO, dar asta nu înseamnă că este singurul existent. Există multe altele, pe care vom încerca și noi să ți le prezentăm pe scurt, pentru a vedea care dintre ele se poate potrivi și firmei sau companiei tale.

Certificatele ISO

Există mai multe standarde ISO care trebuie îndeplinite pentru ca o firmă, companie sau organizație să poată primi unul sau mai multe certificate. Acestea au fost concepute cu scopul de a oferi un fel de îndrumare, coordonare, simplificare și mai ales unire a tuturor criteriilor firmelor în scopul creșterii eficacității acestora.

10 standarde ISO

La ora actuală există 10 standarde ISO, foarte populare, care te pot ajuta să îți dezvolți afacerea. Ți le prezentăm și noi, pe scurt.

ISO 9000 sau managementul calității

Atunci când auzi de certificări din ”familia” 9000, este clar că avem de a face cu standardul de management al calității. Aici se regăsește cel mai cunoscut certificat ISO, respective ISO 9001. De altfel acesta este cel mai popular dintre toate acele certificate ISO existente pe piață, poate și prin prisma faptului că poate fi obținut de orice firmă sau companie, indiferent de domeniul de activitate, dimensiune sau ramura industriei din care face parte.

Trebuie să știi că acest tip de certificat nu este însă obligatoriu, dar cu toate acestea este mai mult decât necesar. În prezent, mai bine de un milion de firme, companii sau organizații din aproximativ 170 de țări au reușit să obțină acest certificat ISO 9001, unul care vine ”la pachet” cu mai multe avantaje pentru ele. Interesează-te și tu despre cum îl poți obține, vezi care sunt pașii pe care trebuie să îi faci, și nu renunța la el, pentru că te poate ajuta să evoluezi enorm de mult, iar afacerea ta va deveni una care are un cuvânt mare de spus pe segmentul ei de piață. Și nu cumva acesta a fost scopul cu care ai pornit la drum cu mulți ani în urmă?

ISO / IEC 27001

Alte standarde ISO foarte importante sunt cele din ”familia 27000”, cu ajutorul cărora firmele sau companiile primesc sprijinul de care au nevoie pentru a gestiona securitatea activelor. Aici datele financiare ale firmei, ale salariaților, proprietatea intelectuală. Și, deși nu are parte de popularitatea certificatului ISO 9001, mai bine de certificări ISO 27001 au fost emise la nivel global.

ISO 14000

Din ce în ce mai multă lume este preocupată de starea mediului înconjurător, iar unele companii au înțeles că nu trebuie nici ele să fie indiferente la acest aspect. Prin urmare, era și normal să existe și standarde ISO care să aibă legătură cu ele. Este vorba despre cele din categoria ISO 14000, unde se pune accent pe sistemele de mediu. Aici sunt folosite anumite proceduri sau instrumente cum ar fi auditurile, provocările de mediu, analiza ciclului de viață și comunicațiile. La nivel mondial, în peste 170 de țări au fost emise în jur de 300.000 de certificări ISO 14001. Chiar și unele firme sau companii de la noi din țară au parte de acest certificat.

ISO 31000:2018

De la bun început trebuie să subliniem faptul că acest standard nu are cum să fie folosit cu scopul obținerii unui certificat ISO. În schimb, oferă acel cadru pentru gestionarea riscurilor. Cu ajutorul lor, firmele, companiile sau organizațiile au posibilitatea de a reuși să îndeplinească anumite obiective într-un mediu nu prea sigur. Acestea au parte de sprijin atât în identificarea riscurilor sau problemelor, dar și a celor mai bune oportunități de a se dezvolta.

ISO 50001: 2018

Din nou, în acest caz, avem de a face cu standarde care se referă la mediul înconjurător, a resurselor și a poluării, mai exact la tot ceea ce înseamnă managementul energiei. Prin acest ISO 50001 organizațiile primesc acele îndrumări de care au nevoie legate de implementarea unui sistem de management al energiei, care are drept scop o îmbunătățire a eficienței referitoare la folosirea energiei, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar și a amprentei energetice. Aproximativ 20.000 de companii din întreaga lume au primit acest tip de certificat ISO.

ISO 26000:2010

Firmele sau organizațiile nu au cum să fie certificate ISO 26000, dar asta nu înseamnă că nu pot primi indicațiile necesare referitor la modul în care acestea pot demonstra mai multă responsabilitate socială.

ISO 28000: 2007

Este un tip de standard ISO care se referă la acele cerințe care trebuie îndeplinite pentru un bun sistem de management al securității, atunco când vine vorba despre un lanț de aprovizionare.

ISO 37001: 2016

Nu mai este nevoie să oferim prea multe detalii referitoare la mită, pentru că în România parcă a devenit o obișnuință. Aici intervine însă acest standard ISO, care le oferă celor interesați informații și îndrumări despre cum se poate stabili, implementa și mai ales îmbunătăți sistemul de gestionare a mitei. Este un standard care se aplică tuturor firmelor, companiilor sau organizațiilor.

ISO 45001

Din nou, unul foarte important, pentru că are în vedere sănătatea și siguranța la locul de muncă. Din păcate, nu puține sunt situațiile în care au avut loc accidente de muncă, unele chiar grave, iar acest standard ISO tocmai acestea le are în vedere. Orice angajat are dreptul la un mediu de lucru mai sigur, la respectarea normelor sanitare, dar și de siguranță. Aici intervine acest certificate ISO, unul care ar trebui, poate să devină o obișnuință.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker