Economic

Prin ce minune a scăzut rata șomajului la Buzău în plină pandemie

Rata șomajului a înregistrat de la începutul anului și până la începutul lunii iunie o scădere semnificativă, respectiv de la 7,84% – procent care înseamnă, tradus în cifre, aproape 13.500 persoane aflate în evidență și plată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă -, la 5,37%, adică la 9.222 de persoane în această situație.

Directorul Agenției Ju­dețene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ionel Tociu, spune că această scădere are la bază mai multe explicații, dar, în mare parte, se datorează unei măsuri pe care instituția a aplicat-o și înainte de pandemie în ceea ce privește realizarea unei foarte bune corelări a ofertei de locuri de muncă a angajatorilor cu calificarea și disponibilitatea forței de muncă existente în șomaj de a reveni în câmpul muncii, în condițiile în care s-a ținut cont și s-au respectat toate restricțiile sanitare impuse de pandemia de Covid 19. „Diminuarea ratei șomajului a avut loc pentru că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, am reluat o practică pe care o aveam înainte de pandemie: am împerecheat în fiecare lună locurile de muncă vacante, comunicate de angajator – între 250 și 280 de locuri pe zi, 90% provenite din platforma industrială a municipiului Buzău, restul 10 din alte colțuri ale județului -, cu structura de calificare a  persoanelor aflate într-o formă de evidență și plată. Astfel, dacă șomerii nu au putut veni către noi, existând restricțiile de ordin sanitar, ne-am dus noi către ei. Și am  emis, în medie, în jur de 2.000 de scrisori de recomandare cu dispoziție de repartizare în fiecare lună. Am reușit astfel să satisfacem nevoia de angajare a  agenților economici. Am avut, spre exemplu, societățile Green Tech și Green Fiber, care, la un moment dat, au spus <Stop, nu mai trimiteți, că ne-am acoperit necesarul de angajări>. Acum avem în vizor Yazaki și am ajuns la peste 100 de persoane pe care le-am trimis în decurs de câteva zile. Și vom trimite în continuare. Avem, de asemenea, Aaylex, care solicită 60 de persoane și le trimitem în continuare până vor spune să ne oprim. Ideea este că această practică, această procedură inventată de noi, a dat roade și iată că numărul de persoane aflate  în șomaj, reprezentând evidență și plată,  a scăzut, de la aproape 13.500 la 9.200 la finele lunii mai”, a explicat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Pe de altă parte, în cursul anului trecut, prin eforturile AJOFM Buzău au fost angajate 7.832 persoane aflate în șomaj, trend care se menține și în acest an. AJOFM Buzău a reușit, prin această procedură, potrivit directorului Ionel Tociu, angajarea, în primele cinci luni ale anului 2021, a 4.398 buzoieni aflați șomaj. În momentul de față, în baza de date a AJOFM se află „în jur de 1.700 indemnizați cu calificare și circa 7.400 neindemnizați care, în proporție de 90%, sunt necalificați. În perioada menționată, peste 400 de persoane au fost scoase din evidență și plată pentru refuz de loc de muncă”, mai spune directorul AJOFM.

Marea parte a forței de muncă cu calificare,  aflată acum în șomaj, provine din rândul salariaților de la Ductil Steel, societate care a făcut disponibilizări în iarnă. Din nefericire, structura de calificare a foștilor angajați nu este compatibilă cu cea pretinsă de alți angajatori, spun specialiștii AJOFM, pentru că au meserii specifice industriei metalurgice, prelucrării metalului. „Ei sunt forjori, laminori și nu există compatibilitate în structura lor profesională și nevoia de a angaja a altor societăți comerciale. Dar mulți au acceptat reconversia profesională, pe ideea, de exemplu, că dacă ești electrician, laminorist, dar ai făcut partea de întreținere a liniilor tehnologice, să fii acceptat de un angajator care nu este interesat ce scrie pe diploma de studii, pentru că viitorul angajat se pricepe la mecanică sau la linia industrială”, mai spune Tociu.

Sunt așteptați absolvenții

În momentul de față sunt așteptați să își depună dosarele de șomaj o parte dintre absolvenții unităților de învățământ mediu din Buzău, adică aceia care nu doresc să urmeze cursuri universitare.

Absolvenții care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă, beneficiază de serviciile AJOFM. Dacă se înscriu în termenul de 60 de zile vor beneficia de șomaj indemnizat. Indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile a început pe 5 iunie 2021, având în vedere că, potrivit Ordinului nr 3.125/2020 al Mi- nistrului Educației și Cerce­tării științifice, „cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 4 iunie 2021”. Datele oferite AJOFM de către Inspectoratul Școlar Județean indică faptul că  în acest an sunt  2.687 absolvenți liceu și 670 absolvenți  de școală profesională.

În situația în care unii tineri mai au corigențe și nu au situația încheiată la toate materiile, aceștia vor fi obligați să se prezinte într-un interval de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. În acest sens, adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifica data promovării examenului de corigență.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker