Sănătate

Primii buzoieni infectați cu tulpina Delta s-au vindecat

Tulpina Delta a fost ,,adusă” la Buzău de doi soți care s-au întors la începutul lunii iulie din Marea Britanie, țară unde au fost înre­gistrate multe cazuri de infectare cu această tulpină. Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, cât și soția, în vârstă de 34 de ani, care este și însărcinată, nu au mai fost confirmați pozitiv la testele Covid-19 făcute pe timpul internării, iar după 17 zile de la depistarea virusului au fost declarați vindecați.

Bărbatul a fost tratat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău, iar după 12 zile de spitalizare și îngrijiri medicale acesta a fost externat. Medicul Bogdan Micu a fost cel care l-a supravegheat pe toată perioada de internare și spune că boala nu a evoluat agresiv, iar plămânii nu i-au fost afectați atât de rău încât să îi pună viața în pericol. Bărba­tul a avut febră, tuse și astenie, evoluția lui fiind una bună, iar la externare starea generală a fost bună.

Veștile au fost bune și în cazul soției bărbatului, care a fost tratată în Spitalul din Râmnicu Sărat. Femeia a fost internată tot 12 zile, dar pentru că era însărcinată nu i s-a putut administra schema completă de tratament anti-Covid, iar medicii nu i-au putut face o radiografie pentru a vedea dacă i-au fost afectați plămânii sau nu. Conform bursa.ro, aceasta a avut o formă ușoară, iar evoluția a fost una favorabilă. Aceasta a urmat un tratament cu anticoagulant, vitamine și hepatoprotectoare, evoluția sarcinii fiind una normală.

Cu toate acestea, aproape în fiecare zi sunt depistate alte cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar acest lucru pune în alertă autoritățile care se pregătesc pentru ­va­lul patru al pandemiei. Săptămâna trecută, la Buzău, un handbalist portughez a fost confirmat pozitiv Covid-19, împreună cu soția sa, după ce bărbatul a mai fost infectat în luna octombrie a anului trecut, iar în luna iunie a acestui an s-a vaccinat cu serul Johnson&Johnson. Handbalistul portughez a ajuns la Buzău săptămâna trecută, iar după ce copilul lor de numai șapte luni a fost confirmat cu Covid-19, ambii părinți au intrat în izolare la domiciliu. Tatăl și-a făcut ulterior un test rapid pentru a putea începe antrenamentele alături de colegii săi, dar rezultatul a fost pozitiv, motiv pentru care acesta a anunțat DSP Buzău. La câteva zile, și mama copilului a fost testată pozitiv. Momentan, ancheta epidemiologică este în desfășurare în acest caz pentru a se afla dacă sportivul și soția lui au contactat noua tulpină a virusului. Bărbatul se simte bine și este în izolare la domiciliu.

În prezent sunt internate doar șase persoane în cele două unități spitalicești, ultimele cazuri de Covid-19 fiind raportate sâmbătă de către Direcția de Sănătate Publică. Este vorba despre doi pacienți în vârstă de 26 și, respectiv, 55 de ani care au aflat că sunt infectați cu noul coronavirus după ce au fost testați cu teste rapide.

Situația este bună și la Terapie Intensivă. La Buzău niciun pat din cele nouă disponibile nu este ocupat, ceea ce înseamnă că niciunul dintre pacienții internați nu a dezvoltat o formă severă a bolii pentru a necesita internarea la ATI. La Spitalul Județean Buzău sunt patru paturi destinate pacienților de la ATI, iar la Spitalul Râmnicu Sărat cinci.

 

Articole similare