Educație

Primele ateliere Cyber Agent din România, la Liceul „Moisil”

Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” a acceptat o nouă provocare în ceea ce privește proiectele europene. Este vorba despre  implicarea sa în realizarea proiectului „CyberAgent”, o noutate în domeniu care reunește un consorțiu format din organizații reprezentând învățământul superior, de formare profesională, organizații non-profit și sectoare de afaceri, respectiv Universitatea Vilnius (Lituania), Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Buzău (România) , Women4Cyber Mari Kert – Saint Aubyn Foundation (Belgia), Ecosistemas Virtuales Y Modulares SL (Spania), Prios Kompetanse AS (Norvegia), Teknopark Istanbul Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia), Hackeru Polska Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia (Polonia) și Olemisen Balanssia Ry (Finlanda).

Cu acest proiect, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” reușește să pună în practică ceea ce nici universitățile din țară nu au făcut până acum, fiind deschizător de drumuri  în România în ceea ce privește securitatea cibernetică, o direcție nouă adoptată la nivelul Uniunii Europene, mai ales după ce pandemia de COVID-19 a evidențiat necesitatea unei securități sporite în lumea digitală.

Primul atelier în cadrul acestui proiect va avea loc luni, 27 mai, începând cu ora 11.00. Este vorba despre ateliere Cyber Agent intitulate „IMM-urile și securitatea cibernetică”. Acest atelier, spun reprezentanții liceului buzoian, „este un efort de colaborare co-organizat de partenerii Consorțiului <CyberAgent: Olemisen, HakerU, Liceului Tehnologic Grigore C. Moisil Buzău și Women4Cyber>”. Potrivit aceleiași surse, acest atelier va cuprinde prezentări din partea experților în domeniu, care se vor concentra pe abordarea nevoilor de competențe ale IMM-urilor și va colecta contribuții utile pentru a realiza un raport cuprinzător.

Pe agenda atelierului se află dezbateri și prezentări cu privire la Proiectul „CyberAgent”. În completarea informațiilor, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică din România, Dănuț Maftei, va prezenta tema „Provocări ale securității cibernetice în Uniunea Europeană”. Despre protejarea IMM-urilor de amenințările cu care se confruntă în ziua de azi va realiza o prezentare Marciej Ciesla, HakerU din Polonia, care va oferi și sfaturi în această privință. O prezentare va avea și Jani Tuomilento Olemisen din Finlanda care va aborda tema „Datele companiei: riscuri și măsuri de atenuare”.

Această sesiune, ca și celelalte, este concepută astfel încât să ofere participanților atât informații valoroase  despre starea actuală a securității cibernetice cât și sfaturi practice.

„Avem proiectul unic la nivel de țară, Cyber Agent, de securitate cibernetică, cu fonduri pe o axă nouă; noi am accesat-o primii în România. Se numește <Alianțe pentru inovație>, în care ne sunt parteneri Universitatea din Vilnius –  coordonator de proiect-, ONG-uri din Finlanda, Norvegia, Belgia și Spania și dintre licee tehnologie participăm noi,  un liceu din Turcia și un liceu din Polonia”, spune directoarea liceului buzoian, Adriana Voicu.

Ce este Cyber Agent

Atelierul face parte din proiectul transformator „CyberAgent”, finanțat prin Erasmus+, care își propune să ofere expertiză antreprenorială și de securitate cibernetică durabilă. Proiectul facilitează colaborarea între instituțiile de învățământ superior (IIS), furnizorii de formare profesională (VET) și IMM-uri.

„Misiunea noastră este de a inspira, împuternici și de a perfecționa indivizii pentru a deveni agenți de schimbare a securității cibernetice, promovând în același timp o mai mare diversitate de gen în sectorul IT”, mai transmit organizatorii. Toți cei care doresc să își îmbunătățească abilitățile de securitate cibernetică, o pot face conectându-se cu profersioniștii din industrie în cadrul proiectului. Vor avea ocazia să afle sfaturi utile despre cum să protejeze IMM-urile de amenințările cibernetice actuale.

Articole similare