Actualitate

Primarul și viceprimarul din Cochirleanca, reținuți de Poliție

Primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, viceprimarul Enache Dumitru și un salariat al Primăriei Cochirleanca au fost reținuți, joi, pentru 24 de ore pe bază de ordonanță, după ce în cursul dimineții au fost duși la audieri într-un caz ce vizează gestionarea defectuoasă a deșeurilor și a apelor uzate din comună. Primarul și c-viceprimarul comunei Cochirleanca, precum şi angajaţii mai multor societăţi subordonate Primăriei, au fost ridicaţi de poliţişti în urma unor percheziţii şi duşi la audieri.

Poliţiştii au primit reclamaţii potrivit cărora societatea de salubrizare a Primăriei Cochirleanca ar fi obţinut de la Primărie un împrumut cu scopul de a fi folosit la plata taxelor de depozitare şi neutralizare a deşeurilor la singura groapa ecologică din judeţ, situată în comuna Gălbinaşi, însă, în fapt, gunoiul colectat de la populaţie nu ar fi ajuns niciodată acolo, ci ar fi fost îngropat pe câmpurile din extravilanul comunei sau incendiat. Există suspiciunea că în tot acest timp ce o parte din banii încasaţi de la populaţie pentru colectarea gunoiului şi cei obţinuţi cu titlu de împrumut de la Primărie ar fi intrat în buzunarele celor de la firma de salubrizare şi ai primarului.

De asemenea, o altă parte a anchetei vizează reţeaua de canalizare din comună şi staţia de epurare aferentă care, deşi finalizate şi plătite din bani publici, nu ar fi funcţionale, iar apele uzate ar ajunge, în fapt, tot pe terenurile din comună.

Primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, care candidează pentru un nou mandat, a fost condamnat recent cu amânarea executării pedepsei pentru că ar fi asfaltat mai multe drumuri comunale fără a mai aştepta autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea lucrărilor. De asemenea, el a mai fost implicat într-un scandal în mandatul precedent, când l-a bătut chiar în Primărie, filmat de camerele de supraveghere, pe  viceprimarul de la acea vreme,  ambii fiind membrii ai aceluiaşi partid.

Joi dimineață, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu poliţişti din toate structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au pus în executare șapte mandate de percheziţie la Cochirleanca. Dosarul vizează „eliminarea, deţinerea, păstrarea  deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, îngroparea deşeurilor, incendierea deşeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafaţă sau subterane şi executarea de instalaţii de ape fără punerea în funcţiune concomitenta a instalaţiilor de canalizare (…) Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanţii unei unităţi administrativ teritoriale, din judeţul Buzău, ar fi eliminat şi păstrat deşeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenţi economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spaţiilor autorizate. Pe acest fond şi în condiţiile neluării măsurilor de prevenire şi de combatere, ar fi rezultat cantităţi considerabile de deşeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea şi îngroparea deşeurilor”, a transmis IPJ Buzău. De asemenea, potrivit Poliţiei, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi dat în funcţiune şi ar fi exploatat, direct şi prin atribuirea gestiunii, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, fără a deţine autorizaţie de mediu: „Astfel, ar fi rezultat deversari, atât accidentale, cât şi controlate, de ape uzate şi substanţe poluante din staţiile de pompare/epurare şi direct din reţeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafaţă. Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalaţia de canalizare ar fi fost pusă în funcţiune şi s-ar fi făcut intervenţii asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege”, a mai transmis sursa citată.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker