Politic

Mocanu l-a reciclat pe Gigioacă

Prezenți la festivitatea de lansare a candidaților organizației județene a Partidului Național Liberal pentru alegerile locale din 9 iunie, fruntașii PNL Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Rareș Bogdan au avut onoarea să fie așezați la masă alături de celebrul „deputat auto” Gheorghe Coman, zis „Gigioacă”, condamnat la un an de închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție. Nu întâmplător am folosit cuvântul „onoare”, dat fiind că în PNL este o tradiție promovarea corupților ca modele. Iată, de exemplu, fostul deputat și președinte al Consiliului Județean Ilfov Hurbert Petru Ștefan Thuma – condamnat la închisoare cu suspendare tot pentru corupție – era plimbat pe la Buzău de către fostul președinte Gabriel Avrămescu și de prefectul Daniel Țiclea mai ceva ca sfintele moaște și pus să vorbească tineretului liberal despre politica curată. Mai nou, președintele suspendat al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, este susținut de PNL pentru un  nou mandat, în ciuda  faptului că este cercetat de către prrocurorii DNA pentru infracțiuni de corupție.

Revenind la buzoianul Gheorghe Coman, reamintim că fostul deputat al Partidului Conservator (PC) – formațiune politică fondată de Dan Voiculescu și condusă acum, sub titulatura de Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone –, ajuns în Parlament pe listele Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a fost trimis în judecată și condamnat la un an de închisoare cu executare la începutul anului 2014.

Mituit cu 3.000 lei și o „Jivă”

Procurorii Direcției Națio­nale Anticorupție l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe deputatul conservator de Buzău Gheorghe Coman, pentru săvâr­șirea infracțiunii de folosire a influenței, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada noiembrie-decembrie 2013, folosindu-se de influența conferită de funcția de preșe­dinte al organizației județene a Partidului Conservator, Coman a solicitat denunțătorului Ciprian Botezatu, în schimbul menținerii acestuia în funcția publică de director executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, diverse servicii precum și remiterea unor foloase materiale necuvenite.

Concret, deputatul ­Ghe­orghe Coman i-a pretins denunțătorului ca, în schimbul menținerii acestuia în funcția de director adjunct al DSVSA Buzău, să o angajeze pe ­Ni­coleta Tudor – președintele executiv al PC Buzău – ca șef al Serviciului Economic și Administrativ în cadrul acestei instituții. De asemenea, a pretins ca denunțătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajați ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza orașului Nehoiu, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiași partid.

În ceea ce privește foloasele necuvenite, pro­curorii anticorupție au arătat că acestea constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru, în cadrul respectivei formațiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău de către Gheorghe Coman. În acest context, între 12 și 18 decembrie 2013, inculpatul a primit de la denunțător o sticlă de whisky – marca Chivas, sau „Jivă”, în limbajul lui Gigioacă – și suma de 3.140 lei.

Pe 27 decembrie 2013, Camera ­De­putaților a încuviințat arestarea preventivă a deputatului Gheorghe Coman și, la aceeași dată, Serviciul Teritorial Ploiești a propus Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală luarea acestei măsuri. La data de 7 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de cinci judecători a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Coman, pe o perioadă de 30 zile.

Cum aranja Coman apele

Stenogramele convorbirilor telefonice ale lui Gheorghe Coman, date publicității de către DNA, au devoalat modul în cafre acesta făcea jocurile ca partener în coaliția de guvernare de la acea dată, când urmărea, printre altele, preluarea controlului asupra Direcției Sanitare Veterinare și pentru Controlul Alimentelor (DSVSA) și promovarea într-o funcție de conducere a președintelui executiv al organizației județene a Partidului Conservator, Nicoleta Tudor.

Botezatu Ciprian: … așa cum este acuma. Și a doua treabă s-o rezolv pă Nicoleta cu funcția. Da? În ce privește pă Nicoleta… ștatele alea nenominale de funcție… nenomimale  de funcție… de… nenominale de funcții, le-am trimis! Și urmează că, cred că în două săptămâni, trei săpt… maxim o lună, să fie scoase la concurs posturile și atuncea o rezolv și pă Nicoleta… Și acuma zi-mi pentru sâmbătă ce-ți trebuie, că nu știu ce-ți trebuie!

……………………………

Coman Gheorghe: Eu ți-am spus care-i situația, n-am nimica împotrivă, tu alegi, eu ți-am zis, am venit cu inima deschisă la tine, nu te mint nimic, înțelegi?

B.C.: Da de ce nu mă lași tu așa mă să… te-ajut cu ce pot cum ți-am zis de fiecare dată…

C. G.: Nu știu dacă mă ajuți… tu pe mine nu mă ajuți. Eu ți-o spun, nu m-ai ajutat cu nimic până acuma și știam că-i postul nostru, eu l-am cedat pe ăsta că ăsta a fost bagabond

B.C.: Cum nu te-am ajutat cu nimic?

C.G.: Cu nimic, cu ce m-ai ajutat tu?

B.C.: Păi te-ajut… ți-am zis cu ce se poate, dar așa cum ai venit atunci cu chestia ai cu Nicoleta…

C.G.: Las-o dracu, nu hârtia aia… (neinteligibil)…

B. C.: Nu mă, cu hârtie…

C.G.: Nu știu…ce…

B.C.: Atunci când…

C.G.: Nu mai țin minte mă…

B.C.: Cu suta de milioane!

………

C.G.: Te las… ăă… rămânem aicea cum ai zis… vreau și eu când să fiu ajutat… (neinteligibil)… ca să nu… adică fair play și vreau postul ăsta neapărat de direc… ăăă… de economic! Asta l-aranjez eu la ANFP… am vorbit deja… nu știam combinațiile cât de cât… dar eu tot… de-asta am avut și eu răspunsurile… (neinteligibil)… până pe 16 tu nu m-ai sunat, că așa a rămas vorba între noi amândoi… ți-aduci aminte…acuma de ce te superi? Acuma tot tu te superi?

Articole similare