duminică, 09 august 2020

Primarul PSD de la Grebănu, boicotat și de colegii de partid

Situație de ,,noaptea minții” la Grebănu. După ce primarul social-democrat al comunei a fost nevoit să ceară în instanță dizolvarea Consi­liului Local, după ce șase consilieri PNL au demisionat în bloc și s-au înscris în ALDE, iar unul de la această ultimă formațiune politică a fost exclus, consilieri PSD contestă decizia colegului de partid. Cu o zi înainte ca hotărârea Tribunalului de dizolvare a deliberativului să rămână definitivă, trei consilieri social-democrați au depus recurs în numele Consiliului Local, blocând astfel procedurile administrative.

Primarul Gheorghe Stanciu a descoperit minunăția marți, când a mers la Tribunalul Buzău să ceară hotărârea intanței. Petre Ioniță, Tudorel Dinu și Ionel Iaru ar fi semnatarii contestației. ,,Ieri am mers la Tribunal și am aflat că au făcut recurs, culmea, trei consilieri de la PSD. Au depus cererea cu o zi înainte să devină definitivă hotărârea. Unul dintre ei, Ioniță Petre, fost șef de organizație PSD, se opune acum la toate investițiile. Eu cred că nu vor avea vreo șansă la Curtea de Apel Ploiești pentru că ar fi trebuit să semneze opt consilieri, dar trag de timp să mă blocheze pe mine. Eu știu de ce procedează ei așa. Am înțeles că pleacă la Pro România”, ne-a declarat primarul comunei Grebănu, Gheorghe Stanciu. Cum instanțele sunt în vacanță până în septembrie, nu se știe dacă recursul va fi judecat mai devreme.

Dacă hotărârea instanței rămânea definitivă, primarul ar fi primit dreptul de a emite dispoziții pentru cheltuielile urgente ale Primăriei.

Acum, localitatea funcțio­nează doar cu primarul și cu secretarul, cu personalul propriu pe care și-i pot permite, în limita bugetului.

Primarul Gheorghe Stanciu a cerut în instanță dizolvarea Consiliului Local, după ce deliberativul comunei nu s-a mai putut întruni, pentru că nu mai îndeplinește condițiile legale de constituire. Și aceasta din cauză că alianța PNL-ALDE din Consiliul Local s-a scurtcircuitat iar șase dintre cei șapte consilieri aleși pe lista PNL au demisionat în bloc și s-au înscris în celălalt partid. În plus, viceprimarul ALDE a fost dat afară din partid, fiind acuzat că a trecut de partea PSD.

Totul s-a întâmplat după ce liberalii au fost mustrați de conducerea organizației județene a PNL că s-au opus aprobării unui proiect de hotărâre, punând în pericol accesarea de către Compania de Apă a unei finanțări de 14 milioane de euro, bani europeni, cu o contribuție locală de două procente. Banii sunt destinați sistemului de apă și canalizare, sumă alocată comunei Grebănu printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Opera­țional Infrastructură Mare, proiect cu o valoare de aproape 300 milioane euro pentru întreg județul Buzău.

De unde scurt-circuitul

În 2017, Consiliul Local Grebănu a emis o hotărâre în acest sens, pentru aproximativ o jumătate din lucrare, în limita fondurilor alocate pentru anul respectiv. Pentru restul lucrării, care urma să fie finanțată cu fonduri alocate acestui an, o parte dintre aleșii locali au refuzat să emită o hotărâre similară celei din 2017. Este vorba de consilierii locali ai Partidului Național Liberal, șapte la număr, și de consilierul Alianței Liberalilor și Democraților, Ion Zainea, desemnat viceprimar al comunei având sprijinul PNL. Toți aceștia au deținut majoritatea în Consiliul Local și au blocat, ori de câte ori a fost inclus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de primarul social-democrat Gh­eorghe Stanciu, care a avut alături șapte consilieri locali PSD. La ședința din ianuarie a Consiliului Local, alianța locală PNL-ALDE a votat chiar scoaterea de pe ordinea de zi a respectivului proiect de hotărâre. Între timp, viceprimarul ALDE a sesizat că atitudinea în cauză nu este constructivă, însă luarea de poziție nu a fost primită bine de partidul său, astfel că i s-a retras sprijinul politic, iar prefectul a emis, în data de 4 martie 2019, ordin de încetare a madatului. Ion Zainea a contestat în instanță decizia partidului de a-i retrage sprijinul politic, dar a contestat și ordinul prefectului, cerând suspendarea aplicării actului administrativ și anularea lui. Procesul a fost însă suspendat până când instanța se va pronunța pe contestația la decizia de excludere a Biroului Politic al ALDE.

Și în tabăra PSD au apărut probleme după ce unul dintre consilieri, Ion Ivan, nu s-a mai prezentat la ședințele Consi­liului Local.

Astfel că primarul ­Ghe­orghe Stanciu s-a văzut obligat să ceară dizolvarea Consiliului Local la Tribunalul Buzău. Acesta a declarat că așteaptă decizia instanței în ceea ce privește statutul viceprimarului Ion Zainea, cu care ar putea face majoritate, și astfel s-ar putea debloca activitatea administrației comunei.

Situația de la Grebănu se datorează schimbării de atitudine a ALDE Buzău după ce organizația județeană a fost preluată de către deputatul Adrian Mocanu și de senatorul Dorin Bădulescu, aleși parlamentari pe listele Partidului Mișcarea Populară, care și-au descoperit vocația liberal-democrată în toamna anului trecut. Așa cum se întâmplă și la nivelul Consiliului Local Municipal Buzău, aleșii ALDE și apropiați ai acestora votează, mai în tot județul, împotriva proiectelor de hotărâre promovate de primarii social-democrați, chiar dacă acestea  sunt esențiale pentru viața comunității, așa cum se întâmplă la Grebănu. Consilierii locali PNL și ALDE și-au justificat votul prin aceea că intenționează să retragă comuna din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008“ și să realizeze investițiile în rețelele de apă și canalizare independent, din resurse locale. Ce nu au spus consilierii locali în cauză – sau nu au aflat de la cei care îi pun să voteze împotriva proiectului derulat de Compania de Apă – este că o eventuală ieșire a comunei din ADI „Buzău 2008” nu se poate face decât după returnarea sumelor investite până acum în cadrul proiectului european, situație în care banii respectivi ar putea fi imputați tocmai celor care au votat împotriva continuării proiectului finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare.

Situația de la Grebănu nu este singulară. și la Calvini Consiliul Local este dizolvat prin decizie a instanței, deși au fost încercări administrative de reconstituire a deliberativului.

1 COMENTARIU

  1. Aceștia nu vor binele comunei, ei vor sa fie contra pentru ca sa poata face ei rahatul praf. Iaru Ionel ar fi bine să o școlească pe nora lui pe care a interesat-o copilul și după aceia liceul, Ioniță nici nu are habar ce trebuie să facă crede că îl mai votează lumea, Tudorel Dinu se pupă toată ziua cu Tănase Enache. Așa sunt unii……

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!