Politic

Primarul din Gura Teghii, în arest la domiciliu

Primarul de la Gura Teghii a ieșit din arest și va sta, următoarele 21 de zile, în arest la domiciliu. Aceasta este decizia Tribunalului Buzău în contestația depusă de Gheorghe Micleru la hotărârea Judecătoriei Pătârlagele de a-l plasa în arest preventiv.

Pe timpul arestului la domiciliu, instanța i-a impus  lui Micleru obligaţia de a nu părăsi imobilul unde locuieşte fără permisiunea organului judiciar, să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu celălalt inculpat, cu martorii cauzei audiaţi până în prezent şi nici cu cei care vor fi audiaţi pe viitor. De asemenea, primarului i-a fost atrasă atenția că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu cea a arestării preventive.

 Primarul comunei Gura Teghii, Gheorghe Micleru, a fost arestat de o instanță a Judecătoriei Pătârlagele. El a fost reţinut, împreună cu alte persoane, într-un dosar în care sunt vizate mai multe infracţiuni: delapidare în formă continuată, complicitate la furt calificat, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, primarul şi-ar fi însuşit mai multe bunuri aparţinând unor instituţii publice, printre care şi două leagăne din lemn şi cinci uşi din termopan pe care ulterior le-ar fi utilizat la o pensiune pe care o deţinea.

„La data de 25.01.2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.G., primar al UAT Gura Teghii Judeţul Buzău pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, complicitate la furt calificat, abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. În sarcina acestuia s-a reţinut că în calitate de primar al UAT Gura Teghii cu atribuţii în administrarea bunurilor primăriei a săvârşit următoarele fapte de natură infracţională: și-a însușit două leagăne aparținând primăriei pe care le-a folosit în cadrul pensiunii pe care o are pe raza comunei; a facilitat accesul tatălui său într-o grădiniţă din subordinea primăriei de unde acesta a sustras 5 uşi din termopan ce au fost folosite în cadrul aceleiaşi pensiuni; a încredinţat unui număr de două persoane cunoscute autoturismul primăriei pe care acestea l-au folosit în interes personal pe o perioadă de 2 ani; a menţinut ca poliţist local o persoană deşi aceasta trebuia eliberată din funcţie, persoană pe care au folosit-o pentru rezolvarea unor probleme personale ale primarului cu încălcarea dispoziţiilor legale. Prin încălcarea dispoziţiilor legale privind incompatibilităţile, a desfăşurat acte de comerţ, respectiv a administrat în fapt o societate comercială (pensiunea pe care o deţine pe raza comunei)”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău într-un comunicat de presă.

Primarul Gheorghe Micleru nu este pentru prima dată în faţa anchetatorilor. El a mai fost condamnat în trecut într-un dosar de proxenetism, la 3 ani închisoare cu suspendare condiționată a executării pedepsei pe o durată de 5 ani.

În perioada 2016-2020, Gheorghe Micleru a ocupat funcția de consilier local la Gura Teghii din partea tuturor partidelor pe la care s-a perindat Adrian Mocanu. De asemenea, Micleru a fost angajat și în Ministerul Culturii, unde a ocupat funcția de consilier al secretarului de stat Timotei Oprea, un alt apropiat al actualului președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, migratorul politic Adrian Mocanu. 

 

Articole similare