Administrație

Primarul din Blăjani ţine în pole-position trei proiecte pe bani europeni

Ordonanţa austerităţii şi birocraţia autorităţilor centrale amână demararea lucrărilor pentru primăvara viitoare

Primarul comunei Blăjani, Gheorghe Ispas, este recunoscut şi apreciat de concetăţeni pentru modul în care reuşeşte să acopere cheltuieli, de la un buget local de nivelul unui UAT de gradul III – cu cea mai mică încadrare, în funcţie de capacitatea de constituire a unui buget local, numai în baza încasărilor de taxe şi impozite locale -, cu alte cuvinte, să drămuiască rezerve financiare minime. Mai mult, puterea financiară a localităţii este pe un trend descrescător, pentru că procesul de migrare, în special la categoria populaţie tânără, se menţine la cote îngrijorătoare. În acest context, primarul Ispas ia în calcul să dezvolte proiecte de investiţii de interes public, care să satisfacă necesităţile unei comunităţi relativ izolate de reţelele de utilităţi judeţene.

„Pentru finalul acestui an”, spune primarul Gheorghe Ispas, „aveam în pregătire o investiţie cu finanţare de la bugetul local, prin care să acoperim costurile de consum de energie electrică la staţia de pompare a apei potabile. Este vorba despre amenajarea unui parc fotovoltaic, care să producă 50 Kw, putere de instalare”. Pentru anul acesta erau prevăzute achiziţiile de materiale, urmând ca din primăvară să demareze, efectiv, lucrările. Numai că, Ordonanţa austerităţii, impusă de guvernanţi, interzice/diminuează cheltuielile bugetare până la finele anului.

Cât despre investiţiile cu bani europeni, primarul comunei Blăjani, Gheorghe Ispas, are în pregătire trei proiecte: o asfaltare de drum comunal, o investiţie în modernizarea iluminatului public şi achiziţii pentru modernizarea infrastructurii sistemului local de învăţământ.

Proiectul pentru asfaltarea a opt kilometri de drum comunal este depus pe programul naţional „Anghel Saligny” (fostul Program Național de Dezvoltare Locală II) şi va fi implementat prin Ministerul Dezvoltării, valoarea acestuia fiind de aproximativ 86 miliarde de lei vechi. Tot cu o finanţare europeană, de data aceasta prin PNRR (Programul Naţional de Redresare și Reziliență), Şcoala de Coordonare Blăjani şi Şcoala Gimnazială din satul Soreşti vor fi dotate cu aparatură de specialitate (laboratoare şcolare), mobilier, contractul fiind semnat. De asemenea, la Ministerul Mediului este depusă o documentaţie pentru atragerea unei finanţări, cu care să fie modernizat şi eficientizat iluminatul public local, o investiţie ce se va ridica la aproximativ 17 miliarde de lei vechi, în cele două sate ale comunei: Soreşti şi Blăjani.

Articole similare