marți, 02 iunie 2020

Primarul de la Calvini a pierdut procesul cu şcoala din comună de la care i s-a tras incompatibilitatea

Primarul comunei Calvi­ni nu a reuşit să convingă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti că a participat la o şedinţă a Consiliului de Administraţie a Şcolii Gimnaziale ,,Dumitru Ionescu“ în calitate de invitat, ceea ce i-a şi atras starea de incompatibilitate stabilită în 2017 de Agenţia Naţională de Integritate. Judecătorii din Prahova au admis, săptă­mâna trecută, recursul unităţii şcolare la hotărârea pe fond de la Tribunalul Buzău prin care Nicolae Curelea a primit câştig de cauză. ,,Casează sentinţa recurată şi în rejudecare, respinge acţiunea ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în minuta sentinţei de la Curtea de Apel Ploieşti.

Aceeaşi instanţă trebuie să stabilească acum dacă primarul comunei Calvini s-a aflat sau nu în stare de incompatibilitate, aşa cum a stabilit de Agenţia Naţională de Integritate în cazul său. ANI a anunţat, în luna iulie 2017, că, în perioada 27 iulie 2012-4 septembrie 2013, Nicolae Curelea, primarul comunei Calvini, a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ Calvini.

Acesta ar fi încălcat astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) şi g) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ,,funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice, (…)“, după cum se preciza în comunicatul Agenţiei Naţio­nale de Integritate.

Curelea a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Ploieşti, iar în noiembrie, la al doilea termen, procesul a fost suspendat după ce primarul comunei Calvini a chemat în judecată Şcoala Gimnazială ,,Dumitru Ionescu“ pentru anularea unui proces-verbal al Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ din data de 16.10.2012. În luna februarie a acestui an, un complet al Tribunalului Buzău i-a admis cererea şi a anulat în parte procesul verbal încheiat la data de 16.10.2012 în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Dumitru I. Ionescu“ Cal­vini. Instanţa a dispus anularea punctului 1 din procesul verbal al şedinţei CA al unităţii şcolare unde apăreau numele şi prenumele primarului.

,,Eu am participat doar ca invitat la şedinţe. În schimb, în procesul verbal apare numele şi prenumele meu, dar fără semnătura mea, în calitate de membru. Mie nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă vreodată calitatea de membru”, declara, la începutul acestui an, pentru Opinia primarul comunei Calvini, Nicolae Curelea. Acesta spune că decizia ANI este rezulta­tul ,,uneltirilor” duşmanilor săi politici care l-au vrut dus din Primărie.

O primărie în care neînţelegerile se ţin lanţ

În Primăria Calvini, neînţelegerile se ţin lanţ de ani de zile. În 2017, primarul social-democrat Nicolae Curelea a cerut dizolvarea Consiliului Local şi a obţinut-o la Tribunalul Buzău, care a admis ­ce­rerea de desfiinţare a deliberativului comunal, din cauză că acesta nu s-a întrunit două şedinţe la rând. Viceprimarul comunei, ­li­beralul Valeriu Bîtu, a atacat cu recurs decizia instanţei şi, astfel, decizia finală a aparţinut judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti care au menţinut decizia primei instanţe şi au respins cererea vicelui.

Deşi există o hotărâre a Tribunalului Buzău de constatare a dizolvării Consi­liului Local, legea modificată a administraţiei publice locale obligă părţile la o oarecare conciliere înainte de desfiinţarea deliberativului format în urma alegerilor locale din vara lui 2016. După trei încercări eşuate de reconstituire a Consiliului Local, prefectul a declarat vacante, prin ordin, şapte locuri de consilier local pe listele Partidului Naţional Liberal, Partidului Social Românesc şi ale Partidului Mişcarea Populară.

Şi în 2012, şi tot la solicitarea lui Nicolae Curelea, pe atunci primar ales pe lista Partidului Democrat Liberal, deliberativul local a fost dizolvat. Atunci, funcţia de viceprimar a fost aceea care a tulburat apele, iar cele două tabere au vrut să cedeze şi s-a ajuns la dizolvarea Consiliului.

După alegerile din vara lui 2016, configuraţia Consiliului Local Calvini a fost următoarea: patru consilieri PSD, patru PNL, doi Partida Romilor, unul  PMP şi doi PSRo. Neînţelegerile datează încă din 2016 când, având majoritate, opoziţia şi-a impus reprezentantul în Executivul Primăriei, însă mişcarea nu a  fost deloc pe placul primarului. În tot acest timp, viceprimarul s-a încăpăţânat  să rămână în funcţie, deşi i s-a sugerat să-şi dea demisia. Cum era nevoie de  nouă voturi pentru ca Valeriu Bîtu să fie demis, lucrurile au rămas în stand-by.

Între timp, un consilier PMP a defectat majoritatea, dar nici aşa nu a fost  suficient ca Bîtu să fie înlăturat, aşa că soluţia a fost dizolvarea Consiliului Local.

loading...
error: Content is protected !!