Administrație

Cozieni: Primarul ales „sfătuieşte”locuitorii să dea în judecată Consiliul Judeţean

Pe tema reabilitării DJ 203L

Robert Şomoiag, primarul ales de cetăţenii comunei Cozieni pentru noul mandat de patru ani începând cu instalarea toamnei, îşi „face mâna” ca şef al administraţiei locale oferind aşazise consultaţii unora dintre concetăţeni, care s-ar afla în situaţii nu tocmai confortabile, generate de execuţia unui proiect de anvergură judeţeană, în speţă reabilitarea  şi modernizarea drumului judeţean 203L, unde sunt în execuţie lucrări pe tronsonul Cozieni–Bozioru–Brăeşti. O parte dintre cetăţenii care au proprietăţi în imediata vecinătate a drumului respectiv reclamă pe reţelele de socializare activitatea constructorului, care nu totdeauna ajunge să fie şi pe placul lor. Chiar dacă îşi va prelua mandatul abia în luna octombrie, noul primar ales pe listele PNL, Robert Şomoiag, se dovedeşte foarte activ în zona online şi propune celor nemulţumiţi modalităţi de rezolvare a situaţiilor neconforme:  „Poză și sesizare la CJ! Sunt obligați să repare toate daunele. Și dacă nu iau măsuri, nu comunică, ne strângem frumos toți locuitori într-un grup și îi dăm în judecată”.

Un proiect cu probleme

Încă de la lansare, proiectul pentru reabilitarea drumului judeţean care face legătura între DN 10 (localitatea Măgura) şi localitatea Brăeşti a fost prezentat ca pe o investiţie cu grad ridicat de dificultate. Specialiştii apreciau că în special pe tronsonul Cozieni–Bozoiru–Brăeşti vor trebuie abordate tehnici speciale pentru execuţia lucrărilor, pentru că zona este predispusă la alunecări de teren. Pe de altă parte, tronsonul respectiv traversează o zonă premontană, ceea ce înseamnă că amplasamentul (carosabilul) nu dispune, pe toată lungimea, de zone laterale în rezervă, ceea ce a făcut ca de la început să fie luată în calcul varianta folosirii terenurilor din vecinătăţi (acolo unde se impunea) pentru ca lucrările să poată fi executate. Cu alte cuvinte, beneficiarul lucrării, Consiliul Judeţean, a încheiat contracte de închiriere cu o parte din proprietarii cu terenuri în vecinătatea drumului judeţean, fiind stabilite, în termenii legilor pe domeniu, şi sumele de plată, anuale.

S-ar părea că în zonă sunt cetăţeni care nu se pot declara mulţumiţi de pe urma lucrărilor executate de constructor, situaţii în care proprietăţile lor au fost folosite, dar nu au fost predate în starea iniţială. „Vorbind de neregulile firmei care asfaltează, noua ne-a stricat gardul și aşa l-a lăsat, oare se mai poate face ceva ???!!!”, era unul dintre mesajele formulate pe reţelele de socializare în termeni de nemulţumire, la adresa constructorului. Deja conectat la problematica unei comunităţi pentru care şi-a câştigat dreptul legal să o reprezinte ca primar, liberalul Robert Şomoiag îşi exercită drepturile în zona virtuală şi „sfătuieşte” pe cei nemulţumiţi că în astfel de situaţii pot da în judecată Consiliul Judeţean…

S-ar părea, însă, că noul primar ar avea şi un motiv personal să abordeze în asemenea termeni o relaţie cu instituţia Consiliului Judeţean, de altfel prezentată chiar de către el pe aceeaşi reţea de socializare. În timpul derulării campaniei electorale, liberalul Şomoiag ar fi fost prezentat drept unul dintre beneficiarii colaborării cu instituţia Consiliului Judeţean, familia sa având încheiat un contract de închiriere pentru un teren de „servitute”, pentru care primeşte suma anuală de 5.800 de lei, până la finalizarea lucrărilor. Suma prezentată de adversarii politici era de ordinul miliardelor de lei, ceea ce l-a determinat pe Şomoiag să posteze un text din care înţelegem că era vorba doar despre un zvon de campanie, dar şi faptul că nu este tocmai mulţumit de termenii în care a fost încheiat contractul de închiriere cu Şomoiag senior, spunând că ar fi fost vorba de un „contract de închiriere forţat de Hotărârea Consiliului Judeţean la sume infime”: „Neavând cu ce să mă atace, au inventat tot felul de minciuni ca să mă discrediteze în fața dumneavoastră, din această cauză îmi cer scuze și față de dumneavoastră pentru că ați fost duși în eroare. S-a mers din casă în casă și s-a mințit la adresa mea și a familiei mele, una din cele mai grave minciuni fiind că din cauza mea nu s-a asfaltat drumul județean. S-a spus despre mine și familia că am luat 5 miliarde și că am ținut pe loc asfaltarea, și multe altele. Sunt nevoit să public răspunsul Consiliului Județean Buzău din care reiese clar că: Familia mea nu a avut litigii cu CJ Buzău; Familia mea, nu a luat despăgubiri; Neasfaltarea nu are legătură cu contractul de închiriere forțat de Hotărârea Consiliului Județean la sume infime, hotărâte tot de o Hotărâre CJ, cu sume valabile în tot județul Buzău. Singura dispută este legată de repararea daunelor din grădină care are legătură cu constructorul”.

Articole similare