Actualitate

Primăria Rm. Sărat, la un pas să se pricopsească cu închiderea rafinăriei Venus Oil Reg

Închiderea depozitului de deșeuri petroliere al rafinăriei Venus Oilreg din Râmnicu Sărat s-a dovedit o adevărată piatră de încercare pentru autoritățile buzoiene. În ciuda eforturilor depuse pentru a obliga societatea să închidă acest depozit, potrivit cerințelor Comisiei Europene, acestea s-au dovedit a fi fără rezultat. Ca urmare, a fost necesară intervenția de urgență a responsabililor administrației râmnicene pentru a reduce riscul unei poluări majore în zonă. Cu toate acestea, mai e mult până departe, iar cei care și-au dat interesul pentru ca un dezastru de mediu să fie evitat se pregătesc să încaseze amenda de la organismele europene pentru neînchiderea depozitelor neconforme.

De mai bine de șapte ani autoritățile buzoiene încearcă să rezolve problema de la rafinăria din Râmnicu Sărat, amplasată pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat, care deține reziduuri de la regenerarea uleiului uzat. O postare pe pagina de Facebook a primarului municipiului Rm. Sărat, Sorin Cîrjan, dă de înțeles că în curând, Primăria orașului va fi nevoită să acopere costurile închiderii și ecologizării terenului pe care se află fosta rafinărie.

„Din nou mediul… pro­blemele Râmnicului cu mediul! Astăzi am fost convocat (pentru a nu știu câta oară în ultimii trei ani) la Ministerul Mediului Pădurilor și Apelor și am prezentat, împreună cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, situația batalului fostei Rafinării Venus Oil Reg. Acest obiectiv se numără printre depozitele neconforme care au depășit termenele de închidere asumate prin obligațiile de mediu emise de APM și pentru care România a fost condamnată deja, urmând a fi sancționată de Comisia Europeană prin plata unor amenzi foarte mari.

Deși nu Municipiul se face vinovat de această situație, ci un agent economic aflat în plin proces de insolvență (până la faliment mai este un pas), primăria se va trezi în curând în situația de a prelua ca sarcina și închiderea acestui depozit. Aceasta presupune, evident, o muncă suplimentară, executată sub presiunea timpului, a unor sancțiuni economice, toate pentru a pune ordine și în această problemă de mediu.

Această situație vine la foarte puțin timp după ce primăria a preluat obligațiile de mediu pentru închiderea și a unui alt depozit neconform (sit contaminat istoric), fiind vorba despre curtea fostei Rafinării Venus Oil Reg, o suprafață de câteva hectare care trebuie ecologizată. Pentru acest obiectiv au fost deja demarate demersurile pentru depunerea unui proiect de închidere cu fonduri europene.

Problemele Râmnicului legate de mediu par să nu se mai termine, cu toate că în ultimii trei ani s-au alocat sume importante și s-au depus eforturi foarte mari pentru a pune la punct aceste aspecte care influențează viața în municipiul nostru”, a scris primarul Sorin Cîrjan pe pagina de socializare.

Piatra de moară de gâtul autorităților

Rafinăria Venus Oil-Reg a fost una dintre cauzele trimiterii României de Comisia Europeană, în fața Curții Europene de Justiție, pentru neîndeplinirea obligațiilor ce le avea cu privire la respectarea angajamentelor de mediu. Din cele 68 depozite de deșeuri neconforme identificate la nivel național, doar 14 au fost închise în 2018. În județul Buzău s-a reușit desființarea gropii de gunoi de la Nehoiu și s-a lucrat pentru închiderea depozitului de deșeuri aparținând SC FERMIT SA Râmnicu Sărat, amplasat pe malul stâng al râului Râmnic, pe un teren al Primăriei municipiului Râmnicu Sărat, și care deține deșeuri industriale cu conținut de azbest. Închiderea depozitului era prevăzută a se finaliza la 31 decembrie 2019, conform proiectului tehnic, însă autoritățile județului au cerut urgentarea lucrărilor.

Proprietarul actual al terenului este Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, iar SC Fermit SA deține deșeul de azbest. Primăria Râmnicu Sărat a încercat accesarea de fonduri UE prin Asociația de Dezvoltare Regională Sud-Est  Brăila, dar proiectul a fost considerat neeligibil. În toamna lui 2017 autoritățile râmnicene și reprezentanții firmei Fermit au ajuns la un acord și au demarat lucrările de închidere a depozitului de deșeuri periculoase.

Probleme sunt însă la fosta rafinărie Venus Oil Reg, unde lucrurile sunt mult mai complicate. Proprietarul inițial al rezervoarelor de deșeuri petroliere, SC VENUS OILREG SA Râmnicu Sărat, societate aflată în faliment, are activitatea sistată din anul 2002. În 2011 a fost elaborat un proiect tehnic pentru în­chiderea și ecologizarea depozitului, efectuat de SC ENVIROSET SRL Brăila, termenul estimat pentru în­chiderea depozitului fiind 31 decembrie 2023, iar în 2014 Agenția de Protecția Mediului Buzău a stabilit obligațiile de mediu ce revin SC Rafinăria  VENUS OILREG SA Râmnicu Sărat.

Depozitul neconform pentru deșeuri industriale periculoase se întinde pe o suprafață de 6,2 ha, iar proprietarul actual al rezervoarelor este SC REMAT METAL MASTER SRL, care a cumpărat, în data de 20.11.2015, de la SC Rafinăria VENUS OILREG SA, prin lichidatorul judiciar Cabinet Individual de Insolvență – avocat Pătru Ion Cristian, parte din active, deșeurile periculoase ajungând în proprietatea societății Albina Carpatica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker