Administrație

Primăria Râmnicu Sărat recompensează cuplurile care marchează „nunta de aur”

Primăria Râmnicu Sărat va premia cuplurile care au ajuns la 50 de ani de căsătorie anul acesta, adică „nunta de aur”, așa cum i se mai spune, cu câte 1.000 de lei. La această categorie se încadrează cuplurile care domiciliază în municipiu și care s-au căsătorit în anul 1973. Potrivit datelor Primăriei, 271 de cupluri s-au căsătorit atunci, însă în prezent doar 54 dintre aceste căsătorii mai sunt valabile, restul fiind desfăcute prin divorț, moartea unuia dintre parteneri sau relocarea în alte zone. Suma de 1.000 de lei se va acorda pe baza certificatului de căsătorie al celor doi soți în viață și va fi dedusă din bugetul local.

„În anul 1973, la Primăria municipiului Râmnicu Sărat au fost încheiate un număr de 271 căsătorii. La acest moment, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că ar mai fi valabile un număr de 54 căsătorii, restul fiind desfăcute prin Hotărâre de divorț sau prin decesul unuia dintre soți ori și-au stabilit domiciliul în alte localități. Pentru a se stabili un număr corect, al acestora se impune a se efectua verificări în teren”, se precizează într-un proiect de hotărâre al Primăriei Râmnicu Sărat.

Aniversarea căsătoriei marchează data când a avut loc oficial cununia, iar, în funcție de anii totalizați, aceasta a primit denumirea simbolică a unor metale prețioase (aur, argint, cupru, smarald etc.) sau a unor materiale diverse (mătase, dantelă, lut, hârtie etc.). Cele mai cunoscute sunt „nunta de argint” (25 ani de căsătorie), „nunta de aur” (50 ani de căsătorie) și „nunta de diamant” (75 ani de căsătorie). Rămâne de văzut câte căsnicii legate în prezent vor mai reuși să atingă borna celor 50 de ani.

Deși americanii obișnuiesc să organizeze o ceremonie de reînnoire a jurămintelor cu aceste ocazii, Biserica Ortodoxă Română transmite că Taina Sfintei Cununii nu se repetă, dar se poate organiza o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, fără fastul unei noi nunți. „Nunțile de argint, de aur sau de diamant nu sunt nunți sau cununii propriu-zise. Ele nu repetă Taina Sfintei Cununii. Ele se prezintă sub forma unei slujbe de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Soții nu se mai îmbracă precum mirii de altădată, ci pot să vină la biserică în hainele cu care vin în mod obișnuit la slujbe. Nașii e bine să fie tot cei de la Cununia din tinerețe. Dacă nu mai trăiesc ori nu pot fi prezenți, Slujba se poate face și cu alți creștini”, spune preotul Nicușor Olariu, citat de doxologia.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker