Cultură

FOTO | Standul Primăriei la Târgul „Gaudeamus” devine o tradiție

Primăria Buzău a fost prezentă și la cea de-a doua ediție a „Gaudeamus”, cel mai important târg de carte din România. Ca și anul trecut, municipalitatea a organizat o lansare de carte – moderator fiind comandorul Marius Adrian Nicoară, evenimentul beneficiind de prezența primarului Constantin Toma și a editorului Ștefan Davidescu -, dar s-a prezentat și cu un stand în circuitul „Gaudeamus”. Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, de al Centrul Muzeal I. C. Brătianu din Buzău a beneficiat și de prezența primului ministru al României, Marcel Ciolacu, precum și de cea președintelui PSD Buzău, fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu.

Prezența Primăriei Buzău la „Gaudeamus” era aproape un eveniment așteptat, pentru că de șapte ani există preocupare pentru istoria și geografia acestor locuri, dar pentru descoperirea și punerea în valoare a personalităților care au dus faima lor peste mări și țări, în vederea creării de modele pentru tânăra generație, motiv pentru care în acest răstimp au fost tipărite numeroase cărți pe aceste teme. Primarul Constantin Toma spune că sunt peste 60 de titluri de carte și că lucrurile nu se vor opri aici. „Sper ca în noiembrie, sau până la sfârșitul acestui an, să apară încă o carte, un album extraordinar, unicat în România. L-am redescoperit anul acesta pe Ion Andreescu. Acest pictor impresionist, care a murit la 32 de ani, a fost profesor de caligrafie și desen liniar la actualul colegiu <B.P. Hasdeu> și la Seminarul Teologic. Din cei 32 de ani, zece ani a pictat, iar din cei zece ani, șase ani a pictat Buzăul. Iar Primăria municipiului Buzău de atunci i-a dat o bursă pentru a urma celebra Universitate Julian și, până la urmă, Școala de la Barbizon. Vom scoate un album cu 92 de  picturi ale lui Ion Andreescu într-o ediție de lux; fiecare pictură va fi comentată de un critic de artă dintre  pictorii de astăzi și va cuprinde o istorie a Buzăului văzută de Ion Andreescu, cel despre care Nicolae Grigorescu spunea că, dacă ar fi trăit mai mult, ar fi fost unul dintre cei mai mari pictori ai omenirii”, spune primarul Constantin Toma. Primăria intenționează să creeze o tradiție din participarea sa la „Gaudeamus” și pentru că, de mulți ani desfășoară proiectul „Buzăul citește!”, „o acțiune prin care fiecare elev de școală, de la <clasa zero> la clasa a XII-a, în fiecare an, primește patru cărți, împreună cu un jurnal de lectură, iar toamna avem și o competiție pe lectură. Pentru că fără citit nu putem progresa. Adevărata cultură se câștigă cel mai mult  prin citit”, mai spune primarul Constantin Toma.

Grupurile de elevi în special de la liceele din oraș care au sosit la târg au putut lua contact cu o bogată informație despre personalitățile Buzăului. Prin implicarea Primăriei, 1.000 de personalități buzoiene au fost incluse în două volume, care au văzut de curând lumina tiparului și care au fost și prezentate la târgul de carte. „Dacă în 2018, cu ocazia sărbătoririi Cententrului, am lansat o carte care se numea <500 de buzoieni pentru România>, luând în calcul toți buzoienii cu nume mari apăruți după 1918, acum am făcut săpături mai adânci și avem o lansare de carte în două volume, <1.000 de buzoieni pentru România> și nu numai România, pentru întreaga lume, pentru că descoperim aproape în fiecare zi oameni extraordinari, care au fost și care sunt și care fac cinste Buzăului. Între acestea se află George Emil Palade, primul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, la 1974, dar avem mulți tineri care s-au afirmat în România sau pe plan extern. O altă carte la <Gaudeamus> reprezintă o scurtă istorie a Buzăului văzută prin personalitățile sale. Este pornită de la  un proiect care funcționează de șase ani. În fiecare an, mari personalități ale Buzăului – șase care nu mai sunt în viață, șase care sunt în viață -, le prezentăm într-un calendar care se află pe peretele fiecărei săli de clasă, în toate sălile de clasă și la toate instituțiile, și în fiecare lună sărbătorim astfel o mare personalitate. Și le avem incluse în această cărticică cu 72 de mari personalități. În vreo șapte ani s-au lansat peste 60 de titluri de carte, cu buzoieni, despre buzoieni, despre istoria Buzăului, despre geografia Buzăului și vom continua acest proiect, pentru că este minunat. Această lansare de carte este ceea ce numim de mai mulți ani <Buzăul citește>. Suntem aici pentru a dezvolta cultura, inclusiv pentru aceste cărți despre Buzău. De vreo patru ani scoatem manualul de istorie al județului Buzău, manualul de geografie al județului Buzău și, iată, acum s-a inclus și în Legea educației obligativitatea să existe câte un manual de istorie al fiecărui  județ și în fiecare școală din această țară. Noi îl avem de patru ani”, a afirmat Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker