Administrație

Primăria municipiului Buzău, proiecte pentru dezvoltarea antreprenoriatului

Autoritățile buzoiene pun accent pe dezvoltarea profesională a tinerilor, dovadă fiind și cele mai recente proiecte implementate de municipalitate în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin. Primul proiect implementat este TOP NEETs – Tineri Orientați Profesional, prin intermediul căruia se urmărește formarea tinerilor NEETs, având ca principal  obiectiv integrarea sau reintegrarea pe piața muncii.

Buzoienii care sunt eligibili pentru a face parte din acest proiect sunt cei care au vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani și nu au contract de muncă sau nu sunt înscriși acum într-o formă de învățământ. De asemenea, aceștia trebuie să fie înregistrați sau să fie dispuși să se înscrie la Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă, mai ales că reprezentanții le vor oferi ajutor în acest sens.

Cursanții  primesc, la finalul cursului, o subvenție de 1.800 lei, asistență pentru înființarea societății și monitorizare pe parcursul implementării planului de afaceri. De asemenea, ei vor beneficia și de echipamente de protecție (dacă este cazul), cheltuieli de transport și cazare (pentru distanțe peste 50 km) suportate prin proiect; servicii de ocupare, inclusiv medierea muncii  pentru  164 tineri care obțin un loc de muncă,  din care 90 șomeri de lungă durată.

Primăria municipiului Buzău nu ignoră nici antreprenoriatul feminin. Prin urmare, în perioada februarie-aprilie 2022, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin, municipalitatea buzoiană organizează cursuri online de competențe antreprenoriale pentru studenți, minim anul II de studiu licență, masteranzi și doctoranzi, ce doresc să inițieze o afacere în județul Buzău.

Acest proiect oferă studenților cursuri online de specializare, cu o durată de 40 de ore, 16 ore teorie și 24 de ore practică, ce se finalizează cu diploma eliberată de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscută de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. De asemenea, studenții vor beneficia și de consultanță pentru îmbunătățirea planului de afaceri, concurs de planuri de afaceri (17 finanțări nerambursabile de până la 80.000 de euro) și asistență la înregistrarea firmei.

Menționăm că la acest proiect se pot înscrie și studenți din alte regiuni ale țării care au idei de afaceri ce pot fi implementate în Regiunea de Sud-Est.

Condiții de eligibilitate planuri de afaceri: 17 firme beneficiare de ajutor de minimis în urma concursului de planuri de afaceri; finanțare de până la 80.000 euro ( bugetul este în lei și are valoarea fixă de 382.736.5 lei); creare a minim 4 locuri de muncă (minim jumatate de normă, 4 ore/zi); asigurarea implementării proiectului pe o durată de 12 luni; asigurarea sustenabilității proiectului pe o durată de minim 9 luni după finalizarea implementării proiectului, inclusiv menți­ne­rea locurilor de muncă create în timpul implementării în aceleași condiții de salarizare și norma de lucru.

Articole similare