Administrație

Primăria Buzău va investi aproape 3 milioane de euro într-un nou proiect

Continuă seria proiecte­lor ce vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon din oraș, iar Primăria Buzău a primit aproape trei mili­oane de euro din partea Uniunii Europene, de data aceasta pentru realizarea unui Centru intermodal de transport, integrat cu Sistem park-and-ride.

Proiectul a fost aprobat de către Ministerul Lucră­rilor Publice, Dezvoltării și Administrației și prevede construirea unor peroane de garare temporară, amenajarea unor stații rapide de încărcare a autobuzelor electrice pe peroane, dar și implementarea sistemului de Smart-Ticketing și a sistemului de carduri de abonament. Acestea ar urma să fie realizate la ieșirea din municipiu spre Ploiești, în zona poligonului auto, dar și în alte puncte din oraș.

Primarul Constantin Toma se declara optimist în legătură cu proiectul și spunea că, deși buzoienilor li se va părea exagerată soluția, este sigur că aceștia se vor obișnui cu noul sistem și se vor adapta acestuia în scurt timp.

„Este vorba despre circa 3.000.000 de euro investiție într-un Park -and-Ride la intrarea dinspre Calea Eroilor, pe partea dreaptă, unde mai este încă acel poligon auto. Este vorba de circa un ha suprafață. Dar nu va fi doar această suprafață. Vor mai fi alte 50 de locuri din tot orașul Buzău unde vor fi amplasate 450 de biciclete numai bune de închiriat. Acest Park-and-Ride în­seamnă și că poți lăsa mașina acolo și poți pleca, de exemplu, până la gară sau în alte locuri cu autobuzul, sau pur și simplu să pleci cu bicicleta de acolo. Sunt lucruri care par de domeniul exagerării în momentul acesta, dar cu siguranță nu va fi așa (…) Încet-încet, Buzăul trebuie să meargă pe o amprentă zero de CO2, să terminăm cu poluarea, astfel încât, să reușim să avem un mediu mai sănătos pentru buzoieni, dar și să învățăm să mergem mai mult pe jos, să mergem cu autobuzele, cu bicicletele”, spunea primarul Buzăului despre proiect.

Proiectul prevede construirea unei clădiri admi­nistrative, care să adă­pos­tească principalele unități necesare funcțio­nării unui nod intermodal de transport persoane.

De asemenea, se are în vedere realizarea unui nu­măr de cinci peroane destinate debarcării călătorilor care tranzitează terminalul intermodal pentru a facilita schimbarea ușoară a mij­loacelor de transport, făcând accesibilă schimbarea dife­ritelor tipuri de transport – urban, extraurban, auto privat, biciclete, etc. Peroanele vor fi prevăzute cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, tabele eletronice de informare a călătorilor, exterior pe timp de noapte cu surse de iluminare cu LED și treceri de pietoni, pentru a facilita circulația pietonilor între peroane. Sunt prevăzute rasteluri de biciclete pentru lăsarea bicicletelor proprii, dar și pentru închirierea de biciclete – sistem bike-sharing.

Proiectul mai prevede și realizarea unei zone de parcare destinate personalului terminalului, locuri de parcare speciale destinate persoanelor cu dizabilități, cât și locuri cu stație de încărcare pentru autovehiculele electrice/hibride.

Totodată, se are în vedere realizarea unei zone de parcare care să asigure staționarea pe timp limitat (între curse) a autobuze­lor/autocarelor/microbuze­lor și care oferă posibilitatea de încărcare electrică prin intermediul unor stații rapide.

Firmele interesate de proiect au timp până pe 28 martie pentru a depune ofertele, iar perioada de implementare este până la sfârșitul lunii august a acestui an.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker