Economic

Prețul carburanților a depășit 8 lei pe litru la Buzău. Și va continua să crească

Vești proaste pentru șoferi: prețul carburanților în benzinăriile din România a depășit miercuri pragul de 8 lei pe litru, iar scumpirile nu se vor opri aici, întrucât cotația petrolului pe plan mondial este în creștere. În acest peisaj, autoritățile analizează dacă vor introduce din nou compensarea cu 50 de bani.

Spre exemplu, la benzinăria OMV din Cornu, de pe DN1, motorina premium costă 8,15 lei pe litru, iar la stația OMV de pe Bulevardul Coposu din București, prețul este 8,14 lei pe litru.

La stația MOL din Bușteni, un litru de motorină premium este 8,12 lei, iar la Lukoil Azuga, 7,87 lei, arată datele din Monitorul Prețurilor, analizate de Hotnews. La benzina premium, prețul este 8,01 lei pe litru la OMV Coposu și 8 lei la OMV Predeal, 7,95 lei la MOL Bușteni și 7,91 lei la Rompetrol Ploiești. În ceea ce privește carburanții standard, prețul acestora a depășit 7,6 lei pe litru. Motorina standard costă 7,64 lei la OMV Cornu și 7,6 lei la Rompetrol Comarnic și MOL Bușteni. La aceleași stații, benzina standard este 7,34 lei la OMV și 7,3 lei la Rompetrol și MOL.

Prețurile diferă de la o benzinărie la alta în funcție de cererea din zona respectivă, de serviciile oferite, precum și de costurile fiecărei stații. Prețul din benzinării urmează cotațiile petroliere, cu un decalaj de o lună.

La Buzău, benzina standard costa miercuri 7,22 lei la stațiile Lukoil, 7,28 lei la Petrom, 7,34 la OMV, 7,35 la Mol, 7,29 la Socar și 7,30 la Rompetrol. Prețul motorinei standard era, tot miercuri, 7,51 lei la stațiile Lukoil, 7,56 la Petrom, 7,62 lei la OMV, 7,62 la Mol, 7,59 la Socar și 7,58 lai la Rompetrol. În ceea ce privește carburantul de calitate superioară, benzina a sărit, miercuri, de 8 lei la OMV (8,00 lei) și la Mol (8,01 lei), iar motorina se vindea și cu 8,09 lei la Rompetrol, 8,13 la Mol și OMV.

 Din păcate, veștile proaste nu se opresc aici. Pe plan internațional, prețul petrolului este în creștere și se apropie de maximul ultimelor zece luni (peste 92 de dolari pe baril pentru sortimentul Brent, de referință pe piața europeană). De regulă, prețul carburanților la pompă urmează tendințele cotațiilor petroliere cu o întârziere de 30-45 de zile, cât durează un ciclu de rafinare. Iată de ce ar trebui să ne așteptăm ca prețurile să crească în continuare în benzinării cel puțin o lună de acum încolo.

 Accizele și TVA, jumătate din prețul de la pompă

Accizele și taxa pe valoarea adăugată care se duc către bugetul de stat reprezintă aproximativ jumătate din prețul final de la pompă al carburanților. Alte circa 30 de procente reprezintă prețul țițeiului, iar restul sunt costurile de rafinare și procesare, transportul și distribuția, plus marjele de profit ale companiilor.

 Se revine la compensare?

Anul trecut, în vară, Guvernul a decis introducerea unei măsuri de compensare cu 5 bani pe litru a prețului la pompă, jumătate din sumă acoperită de bugetul statului, cealaltă jumătate acoperită de companiile petroliere. Această măsură a fost în vigoare până la 1 ianuarie 2023.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, întrebat dacă este luată în calcul reintroducerea măsurii de compensare a preţului carburanţilor cu 50 de bani, în condiţiile în care benzina a ajuns la 7,5 lei per litru, că va exista o discuţie în Guvern pentru a vedea de ce a crescut preţul. Șeful Guvernului a spus că țara noastră are al doilea cel mai mic preţ la carburanţi din Europa, iar scumpirea nu este atât de mare, acciza fiind raportată la anul 2018.

„O să am o discuţie să vedem de ce a crescut preţul. Am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. Este foarte uşor de influenţat în urma războiului, dar vreau să vă spun un lucru: ştiţi că avem al doilea preţ din Europa ca şi cel mai mic. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o menţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că preţul la carburant pe tot lanţul aduce până la urmă scumpiri. Nu e o scumpire atât de mare. Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român în acest moment ia cea mai mică acciză din Europa ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit”, a declarat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că a văzut că motorina s-a scumpit mai mult. „Este şi normal. De obicei motorina se foloseşte în război, din câte ştiu eu”, a completat Ciolacu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker