2019 a fost un an remarcabil pentru tenisul de masă românesc, cu medalia de aur obținută de echipa feminină la Europenele din Franța și cu argintul cucerit de buzoianul Ovidiu Ionescu la Campionatele Mondiale. Președintele Federației, Cristinel Romanescu, a declarat, pentru Agerpres, că toate competițiile internaționale din 2019 au reprezentat pentru sportivi o pregătire pentru competiția supremă, Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.

„Anul 2019, anul premergător Jocurilor Olimpice, a fost din punctul meu de vedere unul foarte bun pentru tenisul de masă. Iar un exe­mplu este Ovidiu Ionescu, cel care a reușit în 2019 să ia o medalie de argint la Campionatele Mondiale de tenis masă. Iată că după mulți ani tenisul de masă la băieți performează și nu la orice fel de competiție, ci tocmai la Campionatele Mondiale. Mă bucur foarte mult pentru el. Apoi, îi menționez pe juniorii și cadeții noștri care au adus destule medalii de aur, argint și bronz de la Campionatele Europene. Și să nu uităm ultima medalie de aur a anului, prin echipa feminină a României, care pentru a doua oară consecutiv a devenit campioană europeană. Este drumul pe care l-am parcurs anul acesta, însă numai cu gândul la Jocurile Olimpice de la Tokyo care bat la ușă. Pentru că toate aceste concursuri au fost, ca să spun așa, o pregătire pentru competiția supremă”, a spus președintele FRTM.

Finanțarea, extrem de importantă

Finanțarea a reprezentat și în 2019 una dintre ­pro­blemele cu care s-a confruntat Federația Română de Tenis de Masă. Președintele a explicat că, pentru a putea avea rezultate la toate nivelurile de vârstă, sportivii au nevoie de pregătire în străinătate și de cât mai multe participări la competițiile inter­naționale.

“Noi mulțumim mereu că primim finanțare de la MTS, însă de fiecare dată am avut nevoie de mult mai mulți bani pentru a avea activitate. Spun asta pentru că performanța sportivilor de la tenis de masă este la toate nivelurile și e normal că pentru a ține acest ni­vel trebuie să duci sportivii, copiii în cât mai multe cantonamente. Și nu neapărat în România, ci în cantonamente în străinătate. Apoi e nevoie ca ei să participe la cât mai multe competiții internaționale, acolo unde își pot arăta cu adevărat valoarea. Nu întâmplător tenisul de masă românesc este în primele locuri în Europa și în lume. Iar noi putem spune cu mândrie că avem campioni europeni la toate categoriile de vârstă, 12, 15, 18 ani și seniori. Și nu cred că multe sporturi din România se pot lăuda la momentul ăsta cu asemenea rezultate. De aceea am avea nevoie de mult mai multă susținere financiară, tocmai pentru a putea pregăti acești sportivi mai bine”, a afirmat el.

Visul suprem: medalie olimpică la Tokyo!

Medalia olimpică re­prezintă obiectivul cel mai important al tenisului de masă în 2020, susține președintele FRTM.

“Sigura medalie care lipsește tenisului de masă românesc este cea olimpică. Nu am putut să o obținem, mai ales că tenisul de masă a intrat ca sport olimpic abia în 1992. Noi am participat de atunci la toate edițiile Jocurilor Olimpice și am fost de câteva ori foarte aproape de a obține o medalie. Eu cred că a venit timpul să o obținem. Iar la Tokyo consider că putem urca pe podium la două probe, proba pe echipe și proba de dublu mixt. Dar nu exclud deloc nici șansele la simplu, unde Bernadette Szocs și Elizabeta Samara pot accede pe o poziție care să le aducă o medalie”, a spus Cristinel Romanescu, citat de Agerpres.

DISTRIBUIȚI
loading...