Actualitate

Prefectul despre situația de la ferma din Stâlpu / „În opinia mea, nu sunt condiții care să determine apriția unui dezastru”

La aproape o săptămână de la incendiul devastator înregistrat la o fermă de porci din localitatea Stâlpu, Instituția Prefectului s-a sesizat și a întins o mână de ajutor proprietarului, astfel încât să nu avem de-a face cu situații de risc epide­miologic. Ferma respectivă avea contract cu o firmă pentru incinerarea de animale, dar în situația dată, în care mii de animale au murit prin incendiere, aceasta a comunicat că nu poate face față unei astfel de situații.

În data de 8 ianuarie, agentul economic a solicitat sprijinul autorităților și s-a ajuns ca Primăria din Stâlpu să fie implicată în rezolvarea situației. ,,I-am solicitat primarului comunei Stâlpu să susțină cu forțe locale și cu două utilaje săparea unei gropi în care aceste animale să fie depozitate și îngropate cu respectarea măsurilor impuse de DSVSA, adică cu clorinare, cu toate măsurile care se impun în această procedură”, a spus prefectul Leonard Damian în cadrul unei conferințe de presă.

Animalele carbonizate în proporție de 95% diminuează riscurile

„După vizita pe care am făcut-o astăzi acolo, am constatat că animalele sunt carbonizate în poroporție de peste 95%. În urma întâlnirii avute cu reprezentanții instituțiilor abilitate, în speță DSVSA-, dar am avut întâlniri și cu ISU și cu Direcția de Sănătate Publică-, și cu reprezentanții agentului economic, am convenit să se instituie o serie de măsuri asigurătorii în plus față de cele necesare, ca să nu degenereze în vreo situație de dezastru sau de calamitate. În momentul de față pot să constat că nu există niciun astfel de risc. Direcția de Sănătate ­Pu­blică a emis o serie de măsuri pe care le-a transmis agentului economic și am văzut că acesta le-a pus în aplicare”, a declarat prefectul Leonard Damian.

La fața locului se va afla un reprezentant al DSVSA, care zilnic va monitoriza situația și va oferi informații atât DSVSA, cât și Instituției Prefectului.

Cu o zi înainte de a face deplasarea în teren, adică joi, 9 ianuarie, prefectul Leonard Dimian a organizat o ședință la care a invitat responsabilii tuturor instituțiilor în măsură să intervină pentru ca situația generată în urma incendiului la ferma de porci de la Stâlpu să nu devină una care să creze risc epide­miologic. Prin urmare, reprezentanții ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, Agenției de Protecție a Mediului, ai Direcției de Sănătate Pu­blică, ai Gărzii de Mediu Buzău și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost convocați la Prefectură pentru a identifica soluțiile cele mai pertinente pentru identificarea soluțiilor cele mai facile pentru reducerea riscului biologic și neutralizarea rapidă a cadavrelor. Discuțiile au avut loc în prezența primarului comunei Stâlpu, căruia i s-a solicitat sprijinul, precum și a administratorului societății la care a avut loc incendiul. După o primă ­ana­liză a situației, prefrectul a înaintat ca termen cel mai probabil de finalizare a acțiunii de la Stâlpu finele săptămânii viitoare.

Deoarece activitatea de ecarisare, ce presupune îngroparea cadavrelor animalelor, trebuie realizată într-un timp cât mai scurt, astfel încât rămășițele animalelor moarte să nu intre în descompunere, acțiunea de amenajare a gropii în care să fie depuse cadavrele de animale, săpături care se fac respectând normele de mediu în vigoare, a fost demarată imediat.

„Prin dispoziția domnului prefect și în conformitate cu atribuțiile de serviciu ce revin DSVSA Buzău, aceasta va coordona acțiunile ce sunt întrerpinse în vederea ecarisării urgente, prin îngropare, a cadavrelor de suine, rezultate în urma incendiului”, transmite Biroul de presă al Instituției Prefectului.

Articole similare