joi, 22 octombrie 2020

Președintele Asociației Comunelor, Marian Mușat, despre rectificarea bugetară: ,,România a fost iar împărțită în două”

Rectificarea bugetară de la finele lunii trecute continuă să tulbure apele politicii și administrațiilor publice locale din România, după ce sumele repartizate unităților administrati­v-te­ritoriale din fondul de rezervă al guvernului au fost stabilite prin hotărâre a executivului. Social-democrații, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, acuză guvernul că a folosit banii publici pentru a ,,cumpăra primari și parlamentari”, dar și că a direcționat grosul sumelor către administrații liberale sau ale partidelor care sprijină actualul executiv.

Într-adevăr, la nivelul județului Buzău, lucrurile sunt cât se poate de clare: munici­piul Buzău nu a primit niciun leu, în timp ce comunele administrate de primari ai Partidului Social Democrat au primit numai câte 250.000 lei, iar localitățile cu primari ai Partidului Național Liberal sume chiar de patru ori mai mari. Mai mult, municipiul Râmnicu Sărat a primit 900.000 lei, orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele câte 500.000 lei, în timp ce comunei Padina, care are aproximativ 4.000 de locui­tori, i-au fost alocați 1.100.000 lei.

,,La votul pe rectificarea bugetară, PSD va lua toate măsurile pentru a repara această nedreptate și va face tot posibilul să ajute autoritățile locale care duc greul pandemiei și al deschiderii școlilor, indiferent de culoarea politică. PNL trebuie să iasă rapid din logica electorală, până când nu va fi prea târziu pentru români!”, susțin social-democrații.

La rândul său, președintele filialei buzoiene a Asociației Comunelor din România, primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat, consideră că ,,România a fost iar împărțită în două”: ,,Joi și vineri a fost mare agitație. S-a cerut necesarul de fonduri pentru cheltuieli curente și de capital. S-a spus să nu se depășească o anumită sumă în cerere. Acest lucru m-a făcut să cred că am revenit la normalitate. Nu mai existau două Românii și toate localitățile erau ale unei singure țări. A apărut Monitorul Oficial cu sumele repartizate pe comune și orașe. Verificând de curiozitate pe fiecare județ am văzut mari diferențe la alocări. Dintr-o dată, localitățile cu primari ai căror partide sunt la guvernare au primit sume de peste cinci ori mai mari decât celelalte localități. Deci România a fost iar împărțită în două. Ca președinte al Filialei Buzău a ACoR nu pot decât să mă bucur pentru colegii noștri care au primit sume mai mari, știind că și ei și ceilalți colegi au nevoie de fonduri pentru a finaliza sau a începe proiecte pentru comunitățile lor. Nu ei sunt vinovați. Vinovați sunt cei care nu au curajul când ajung la guvernare să facă o schimbare radicală a mentalității de politician român și să facă repartiții de fonduri pentru dezvoltarea tuturor localităților nu numai a unora. Asociația Comunelor ar trebui să ia atitudine și la nivel central. Sper că voi prinde perioada când administrația va fi administrație și politica va fi politică. Acest mesaj se adresează tuturor politicienilor cu speranța că vom reuși pană la urmă să găsim calea corectă spre normalitate”, spune ­Ma­rian Mușat, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Buzău.

loading...
error: Content is protected !!