ActualitateCultură

Preotul Mihail Milea: „Temeiuri biblice”, la Simpozionul Internațional de Exegeză Biblică

Experiența duhovnicească a postului descoperă creștinilor temeiurile biblice ale apropierii omului de Dumnezeu, în care principalele repere sunt rugăciunea și faptele de milostenie. În acest context, preotul Mihail Milea, președinte al Fundației „Sfântul Sava de la Buzău”, a participat la cel de-al III-lea Simpozion Internațional de Exegeză Biblică  (ISBE 2022), care s-a desfășurat online, prin Google Meets, în perioada 10-12 noiembrie.  La simpozion au luat pare specialiști în exegeză biblică de renume din zece țări.  Mai exact, organizatorii simpozionului, Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara, au avut drept oaspeți în online 45 de conferențiari din 16 țări, și amintim aici Serbia, Anglia, Germania, Italia, Polonia, Canada, Israel, Elveția, Olanda, Ungaria.

În cuvântul său, preotul Mihail Milea mărturisește că a pornit de la motto-ul „Doamne, învață-ne cum se ne rugăm” (Luca, Cap. 11 versetul 1). „Nimeni nu poate trăi făsă să respire. La fel și sufletul nostru are nevoie de repirație, de rugăciune. Pe Dumnezeu îl cunoaștem în adâncul inimii noastre doar prin rugăciune.  Ne apropiem de El doar prin rugăciune. De fiecare dată când ne rugăm, Îl mărturisim pe Dumnezeu ca existență supremă în acest univers. Prin rugăciune ne vindecăm de orice neputință. Rugăciunea ne bucură, ne dă curaj, încredere în puterea lui Dumnezeu. Rugăciunea nu este filozofie, nu este ideologie și nici teorie. A te ruga înseamnă a face ceva practic, a sta de vorbă personal cu Dumnezeu. Rugăciunea se trăiește intens, plenar, ființial, natural”, a spus preotul Mihail Milea în cadrul conferinței.

„Cum să ne rugăm ?”, a întrebat retoric  preotul, și apoi tot el oferă pe parcursul expunerii  următorul răspuns :„ Folosind cuvinte simple, convingătoare, la obiect.  Iisus ne îndeamnă să citim din Biblie. <Cercetați Scripturile>, cum găsim la Ioan 5,39.  La întrebarea acelui tânăr către Iisus : ce să fac ca să moștenesc viața veșnică ? Mântuitorul lumii l-a întrebat : <Ce este scris în lege ?>, adică în Biblie”, citează din Biblie, preotul Mihail Milea.

Preotul mărturisește și faptul că  expunerea sa  intitulată „Temeiuri biblice”  este mereu actuală pentru necesitatea rugăciunii nostre către Dumnezeu: „Este o temă actual mereu, nu doar în acest an, 2022, închinat rugăciunii”, pentru că „Prin rugăciune noi îl cunoaștem și îl mărturisim pe Dumnezeu”.

Făcând referire la  Sfântul Apostol Pavel, preotul Mihail Milea a reamintit că rugăciunea este o scară, un urcuș către Dumnezeu, dar și de coborâre a lui Dumnezeu în sufletul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare