Soroca

Preotul Mihail Milea: ,,De pe ambele maluri ale Prutului se vor aduna copiii aici şi vor aduce slavă lui Dumnezeu…”

,,Ce emoţie şi bucurie au simţit constructorii Cetăţii Soroca în secolul XV când au început zidirea acestei cetăţi de apărare a neamului nostru românesc, aceeaşi bucurie şi emoţie o simţim şi noi, cei de astăzi, care ne aflăm aici, la frontiera ţării. Binecuvântăm crucea aceasta care va însemna locul de construire a unui campus pentru copiii de pe ambele maluri ale Prutului, închinat Marii Uniri şi sub ocrotirea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău. Va fi o casă de odihnă, de prietenie, de înfrăţire a tuturor celor care simt româneşte. De pe ambele maluri ale Prutului se vor aduna aici copiii şi vor aduce slavă lui Dumnezeu. Această cruce aduce aminte ce mare este Dumnezeu, ce mare va fi acest campus ce se va construi aici, ce mare este dragostea celor prezenţi la o zi istorică”, a menţionat, după sfinţirea locului, preotul profesor doctor Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei ,,Sf. Sava de la Buzău” şi cetăţean de onoare al raionului Soroca.

… Ziua aleasă a fost una frumoasă, iar ceaţa îi dădea acestui loc de la marginea hotarului istoric al ţării o atmosferă de basm. ,,Eu mi-aduc aminte că Bi­serica <Sfinţii martiri Brâncoveni> a pornit tot cam aşa, într-o zi cu multă negură, cu multă ceaţă; sfinţeam pietrele de temelie cu ÎPS Petru şi un sobor de preoţi şi a fost de bun augur. S-a ridicat. Sunt convins că acesta este un moment istoric şi poate dă Dumnezeu ca în scurt timp să participăm la slujba de sfinţire a acestui campus <Sf. Sava de la Buzău>, a acestei case de odihnă”, a adăugat Sorin Huluţă, parohul bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni” din Soroca.

Apropo, părintele Sorin Huluţă şi doamna Ana Bejan, ex-prefect al judeţului Soroca şi prima femeie-prefect din tot spaţiul românesc, sunt cei care au ajutat şi se vor implica în continuare ca iniţiativa părintelui Mihail Milea să devină realitate. ,,A fost un vis mare al părintelui Milea şi-l văd astăzi foarte bucuros şi vă dorim tuturor Doamne ajută. Eu cred că mare este Dumnezeu şi câte un pic, câte un pic, aşa cum s-a construit Cetatea Soroca, cum s-a construit mănăstirea meşterului Manole, de fapt este încă un pas spre Unire pe care aţi făcut-o, şi părintele Daniel, şi părintele Soroca de aici de la Mitropolia Basarabiei, şi protopopul nostru Iulian Damian s-a ataşat de noi foarte mult şi-i mulţumim şi-l îmbrăţişăm. Eu trăiesc nişte clipe deosebite şi m-am gândit acum: Doamne Dumnezeule, să-mi dai viaţă şi sănătate să fiu şi eu la sfinţirea acestui campus”, a declarat doamna Bejan.

Crucea instalată la Egoreni, la doar doi kilometri de municipiul Soroca, a fost sculptată de Veaceslav Lozan, meşter pietrar de la Cosăuţi, şi le-a plăcut tuturor celor prezenţi, încât părintele Milea nu s-a putut abţine să nu o cuprindă atunci când a văzut-o. Campusul de vară „Sf. Sava de la Buzău” de pe malul Nistrului va fi pentru copiii de pe ambele maluri ale Prutului, iar construcţia urmează să înceapă de anul viitor.

Lucrările vor fi efectuate cu sprijinul financiar al Fundaţiei ,,Sf. Sava de la Buzău” şi cu contribuţia oamenilor de bună-cre­dinţă, a enoriaşilor bisericilor Mitropoliei Basarabiei etc.

Articole similare