Actualitate

De ce ucigaşul Valentinei Nica nu a fost condamnat pe viaţă în primă instanţă

Cosmin Dan, tânărul din Buzău care şi-a incendiat fosta iubită şi a lăsat-o să moară în apartament, în dimineaţa zilei de 28 februarie 2019, a fost condamnat, joi, la 23 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi şi un an de închisoare pentru distrugere, care reprezintă o treime din pedeapsa principală. În total, ucigaşul tinerei care-i fusese iubită, a primit la Tribunalul Buzău o pedeapsă de 24 de ani de închisoare cu executare şi plata unor despăgubiri de 100.000 euro, cu titlu de daune morale, către mama fetei, Dodan Katia Milica, 50.000 euro daune morale către tatăl tinerei, Nica Ionel Aurel şi la 10.000 euro daune materiale către Dodan Katia Milica (echivalentul în lei la data executării). Prejudiciile cauzate Asociaţiei de proprietari nr. 2 PT30 şi numitului Mancu Valerică Costel au fost acoperite. Hotărârea nu este definitivă, iar decizia finală aparţine judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti unde vor fi judecate apelurile în acest dosar. Instanţa a dedus din pedeapsa de executat durata reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 23 februarie 2019 la zi.

Deşi s-a vehiculat în spaţiul public informaţia că tânărul va primi o sentinţă de condamnare pe viaţă, iată că nu a fost aşa. Şi asta din cauză că, deşi au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în omor cu preme­ditare prin cruzimi, procu­rorii au propus instanţei condamnarea lui Cosmin Dan la 25 de ani de închisoare şi nu pedeapsa maximă prevăzută de Noul Cod Penal pentru această faptă.

Lămuritoare va fi motivarea sentinţei primei instanţe în acest caz.

Amintim că tânărul acuzat că şi-a ucis prin incendiere fosta iubită într-un acces de furie pe fondul unor reproşuri aduse acesteia a cerut schimbarea schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de omor cu premeditare în ucidere din culpă.  Cosmin Dan a susţinut în timpul audierii la instanţă că nu a dorit să îi dea foc Valentinei Nica, ci doar să o sperie.

Valentina a fost bătută şi incendiată în propriul apartament

Procurorii au stabilit că, în dimineaţa zilei de 23 ­fe­bruarie, Dan Cosmin a mers în apartamentul fostei sale iubite asupra căreia a aruncat cu benzină dintr-o sticlă, apoi i-a dat foc cu o brichetă.

Valentina Nica (22 de ani) a murit, după ce apartamentul a fost cuprins de flăcări, trupul ei fiind găsit carbonizat într-una din camere, după ce pompierii au stins incendiul.

,,Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei a fost violentă, s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa unor arsuri gradele II-IV, pe 100% din suprafaţa corporală, precum şi a intoxicaţiei acute cu mononid de carbon. Leziunile traumatice – arsuri grad II-IV – s-au putut produce prin expunere la flacără şi au legătură de cauzalitate directă cu decesul”, se arată în comunicatul procurorilor.

Potrivit prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Valerică Văsîi, la momentul comiterii faptei, tânărul era sub influenţa alcoolului şi a unor substanţe psihoactive.

Procesul a început în luna septembrie 2019.

Un comentariu

  1. De ce nu i-a dat cum merita , ce judecată e asta . Încurajați astfel de fapte inumane . Să le fie rusine celor care îl judecă pe nenorocit , ar trebui să pățească si care îl judecă, sa vadă cum este

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker