Actualitate

Premieră la Buzău / Meseria de somelier, descifrată la Liceul de „Meserii şi Servicii”

În această perioadă, odată pe săptămână, un somelier vine la Buzău, voluntar,  ca să le prezinte elevilor de la Liceul de „Meserii şi Servicii” aflaţi la specializările ospătar-chlener- vânzător în unităţi de alimentaţie şi tehnician în gastronomie, dar nu numai,  tehnica servirii vinurilor, explicându-le totodată şi cum sunt ele asociate cu pre­paratele culinare.

Pentru Buzău, întâlnirea elevilor cu un somelier în cadrul unor cursuri organizate constituie o premieră, fapt pentru care şi copii sunt atraşi de acest lucru inedit pentru ei.

Liceul de „Meserii şi Servicii” a reuşit să realizeze parteneriatul cu Ştefan Teriş, un somelier care face muncă de voluntariat, în urma participării unităţii de învă­ţământ la un proiect al OMV Petrom.

„Această oportunitate o avem datorită participării alături de OMV Petrom la proiectul <Ţara lui Andrei> şi la <Liga meseriaşilor>”, explică directorul liceului, Aurica Neacşu .

24 de elevi ai liceului au participat anii trecuţi în competiţia „Ţara lui Andrei”,  şi, mai departe, la Liga elevilor meseriaşi, cinci dintre ei beneficiind de burse  acordate de OMV Petrom. Astfel, rezultatele altor activităţi au recomandat liceul buzoian care a fost selectat ca par­tener la evenimentul care a avut loc la finalul lunii noiembrie 2019, organizat de OMV Petrom. Este vorba despre un bal caritabil pentru strângerea sumei necesare dotării cu kituri a laboratoarelor de mecanică ale liceelor tehnice buzoiene. Atunci „elevii au preparat alături de chef Cezar alte preparate culinare decât cele cu care sunt obişnuiţi în mod normal şi au asigurat servirea invitaţilor care au participat la eveniment. Preparatele au fost realizate la restaurantul la care a avut loc evenimentul, dar bucătarii noştri şi gastronomii noştri au realizat aceste preparate sub îndrumarea lui chef Cezar. A fost altceva faţă de ceea ce erau obişnuiţi  să facă în laboratoarele noastre, ori în restaurante, conform programei şcolare”, a povestit directorul şcolii, Aurica Neacşu.

Implicarea liceenilor de la Meserii şi Servicii  a fost remarcată şi de somelierul Ştefan Teriş, participant la acel eveniment ca reprezentant din partea casei de vinuri Sarica Niculiţel, care s-a gândit că ar putea să le ofere mai multe informaţii elevilor în cadrul unor cursuri, motiv pentru care s-a oferit voluntar.

Pe Ştefan Teriş l-am întâlnit oferind sfaturi şi explicaţii elevilor unităţii de învă­ţământ, dar şi invitaţilor acestora, în cadrul evenimentului Ziua porţilor deschise organizat de Liceul de „Me­serii şi Servicii”.

Vizită delicioasă a elevilor de gimnaziu la Liceul de Meserii şi Servicii Buzău

spune conducerea şcolii, care a fost gazdă în acea zi pentru elevi ai şcolilor Gimnaziale Costeşti, Vadu Paşii, „Episcop Dionisie Romano”, „Mihail Kogăl­niceanu”, „Sfântul Apostol Andrei”, „Ion Creangă”, Că­pă­ţâneşti, Mără­cineni, Potoceni, Scorţoasa, Gherăseni, Poşta Câlnău, Maxenu, Stăn­ceşti, Scurteşti, Lipia, „C. A. Rosetti”.

Pentru reuşita acestei zile, s-au alăturat cadrelor didactice şi o serie de  reprezentanţi ai agenţilor economici cărora conducerea instituţiei le munţumeşte pe pagina de  socializare. Printre ei se nu­mără somelierul Ştefan Teriş, dna Cornovac, Mirela Rusu – Boromir SA, Sfetcu Mariana – STUDIO SRL-D, Georgian Enache – Kings of Hair. Aşa se face că elevii care au trecut pragul liceului, pe lângă cunoştinţele şi informaţiile oferite de specialişti, au putut să deguste din produsele delicioase pre­parate „pe post de material didactic” de către colegii lor mai mari.

Despre acest eveniment care pregăteşte o serie de alte evenimente pe care liceul le va dedica pentru informarea copiilor de gimnaziu şi în special celor de clasa a VIII-a cu privire la oprtunităţile pe care unitatea de învăţământ le oferă, directorul liceului, Aurica Neacşu, a spus: „Ziua porţilor deschise în cadrul Liceului de <Meserii şi Servicii> este inclusă în calendarul naţional al Ministerului Educaţiei Naţionale privind promovarea învăţământului profesional şi tehnic numită şi <Ziua meseriilor>. Am invitat copii de clasa a VIII-a de la şcolile gimnaziale din mediul urban şi rural pentru a le prezenta oportunitatea de a se forma  într-un liceu tehnologic. Pe lângă diplomă de absolvire a liceului şi diplomă de bacalaureat, copii care termină liceul tehnologic pri­mesc şi un certificat de calificare de nivel 4 recunoscut pe piaţa muncii din uniunea europeană, certificat de calificare care le oferă oportunitatea de angajare pe piaţa muncii”.

Pentru ce profesii sunt pregătiţi liceeni de la „Meserii şi Servicii”

„Noi pregătim atât pe liceu tehnologic, cât şi pe învăţământ profesional, elevi pentru calificări din domeniile turism şi alimentaţie, industria alimentară, ecologie şi protecţiea mediului. La învăţământ profesional şcolarizăm calificările ospătar, chelner,  vânzător în unităţi de alimentaţie, bucătar, cofetar, patiser, lucrător hotelier, iar la liceu tehnologic, tehnician în gastronomie, tehnician în tu­rism, tehnician ecolog şi protecţia mediului şi tehnician în industria alimentară. Baza de practică a şcolii este modernă, utilată la standarde europene. Copii îşi formează aici abili­tăţile practice necesare în meseria în care se pregătesc, după care îşi efectuează instruirea practică, fie săp­tămânală, fie practica co­ma­­sată la agenţii economici parteneri. Avem parteneriate cu restaurante din municipiul Buzău cu hoteluri  din municipiul Buzău, cofetării, saloane de înfrumuseţare şi, de asemenea, instituţii de profil din domeniul industriei alimentare”, a explicat posibilităţile de pregătire ale unităţii de învăţământ buzoiene directorul Aurica Neacşu. Pentru a promova această ofertă educaţională toate cadrele didactice ale liceului vor merge în perioada următoare în  şcolile gimnaziale din judeţul Buzău şi se vor întâlni cu elevii, cu părinţii, cu comunitatea locală şi vor prezenta pe viu oferta educaţională folosind filmuleţe de prezentare, şi vor împărţi pliante.  În anul şcolar trecut, Liceul de Meserii şi Servicii a şcolarizat elevi în patru clase de liceu şi cinci clase de învăţământ profesional  în calificări tradiţionale în pregătirea elevilor: ospătar, bucătar, frizer, coafor, mani­chiurist, pedichiurist, toate calificări căutate pe piaţa muncii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker