Cultură

În premieră, „Festivalul Umorului Băieșu, omul din Buzău”

Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în parteneriat cu Compania Teatrală „Vouă”, organizează evenimentul cultural umoristic „Festivalul Umorului Băieșu, omul din Buzău”, în perioada 8-10 martie, la Sala Consiliului Județean, în intervalul orar 18.00-21.30.

Evenimentul vine ca o continuare a omagiului pe care Primăria Buzău l-a adus, în luna ianuarie a acestui an, maestrului Ion Băieșu, prin proiectul „Personalități buzoiene de ieri și de astăzi”. Evocarea personalității lui Ion Băieșu s-a făcut în prezența fiicei  sale, Daniela, a fiului,  Radu, dar și a altor rude. S-a vorbit despre opera lui Ion Băieșu și s-au readus în atenția publicului textele sale, foarte vii și astăzi, multe rămase în cinematografie prin nemuritoarele personaje Tanța și Costel, la fel ca și montările piesei „Preșul”. De ce textele sale scrise majoritatea în comunism sunt actuale și astăzi, și răsplătite printr-o binemeritată glorie postumă, a explicat fiul său, Radu Băieșu, care a subliniat că definitorii sunt talentul și curajul său de a-și scrie opera fără compromisuri.

Reamintim că filmul „Balanța”, adaptare după un roman al lui Băieșu din 1985, în regia lui Lucian Pintilie, a fost primul mare succes internațional românesc după 1992. Atât comediile, cât și dramele sale sunt căutate de realizatori și spectatori tineri, care nici nu erau născuți la momentul morții sale, de la care se împlinesc anul acesta 32 de ani

La rândul lor, organizatorii evenimentului, pentru a reîmprospăta imaginea în fața publicului, amintesc buzoienilor spusele lui Geo Saizescu, regizor de film, despre Ion Băieșu: „Umorul său nu este un joc ieftin de cuvinte, nu este calambur şi extravaganţă de limbaj; umorul lui e adevăr omenesc, un mod de a vedea lumea şi de a medita asupra ei. Chiar atunci când în textele sale, absurdul relaţiilor şi comportamentul insolit al personajelor sunt evidente, Băieşu găseşte noi modalităţi de expresie şi răsturnări surprinzătoare de situație, care le fac perfect plauzibile, astfel încât publicul său – marele său public – înţelege, se bucură, râde, aplaudă”.

Intrarea este gratuită și se face pe bază de invitație, iar invitațiile se pot ridica de la punctul de informare turistică Info Turism, Piața Dacia, nr. 1, începând de luni, 26 februarie, în intervalul orar 14.00-20.00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker