Economic

Ce spune buzoianul Viorel Tudose despre prețurile la energia electrică

Consumatorul de energie are nevoie de educație, iar aceasta se face în timp, nu de pe o zi pe alta. Explicațiile îi sunt necesare pentru a înțelege din ce este compus prețul energiei, tocmai pentru a ști înainte să semneze un contract  dacă o ofertă are incluse toate taxele. În caz  contrar se poate trezi cu o factură mult mai mare.

Avertismentul vine din partea lui Viorel Tudose, proprietarul companiei Getica 95, care a vorbit la emisiunea „Gândul Exclusiv” în contextul în care, la 31 martie 2025, va expira plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale.

„Consumatorul își poate schimba furnizorul în termen de 48 de ore, utilizând o platformă creată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul energie (ANRE)”, spune râmniceanul.

Mecanismul de piață – cerere și ofertă – va reglementa prețul energiei în momentul în care prețurile nu vor mai fi plafonate: „Este posibil ca după acel maxim, la 2.400 lei (n.r., per MWh), prețul la energie să scadă, probabil că nu va mai scădea la 250 lei (n.r., per MWh), cât a fost. Probabil că se va stabili undeva la 350–400 lei MegaWatt-ul, dacă luăm în considerare cu cât se construiește acum, se instalează un MegaWatt de energie solară în panouri fotovoltaice sau eolian și mă gândesc la o amortizare de șapte-opt ani de zile”, a precizat Viorel Tudose.

„Ce să înțeleagă cititorul de rând, care nu este familiarizat cu piața de energie? Foarte mulți oameni nu sunt, nu au de unde să știe, dacă îi dai o factură din aceea și apar toate taxele în care sunt nouă-zece poziții, nu știe să o citească, nu că nu ar avea cultură sau nu este învățat cu termenii. Nu a ieșit nimeni, eu nu am văzut nicio televiziune, niciun producător care să cheme niște specialiști să explice pe tablă. Așa ca, la clasa întâi, ca la clasa a doua: <Domnule, cum se compune prețul la energie, cât este prețul energiei active, din ce este compusă energia activă?>. Că-ți intră și piața de echilibrare acolo, care sunt taxele, cum colectezi tu ca și furnizor, taxele, și le plătești mai departe, tu le colectezi și vii cu un preț către consumatorul final. N-am văzut pe nimeni, toată lumea, hoții de furnizori”, a continuat omul de afaceri.

Chiar dacă mulți se  întreabă de ce – atunci când primesc factura – aceasta are șase-șapte pagini, și chiar și Protecția Consumatorului a sesizat că aceasta trebuie simplificată, actele normative îi obligă pe furnizori să detalieze. „Legislația în vigoare mă obligă să evidențiez în factură toate taxele, pentru că sunt lucruri diferite. V-am explicat energie activă, energie reactivă, care pleacă separat, pe urmă avem transportul, taxate cu generare, distribuțiile, certificatele verzi, acciză, TVA. Prețul la final, de plătit, e compus din toate acestea pe care le-am enumerat puțin mai devreme”, a adăugat Viorel Tudose.

Tocmai de aceea, susține proprietarul Getica 95, că este nevoie de educație pentru ca oamenii să deprindă măcar cunoștințe minime.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker