Politic

Listele comune cu social-democrații, coșmarul electoral al liberalilor buzoieni

Chiar dacă PNL și PSD par a nu se înțelege momentan pe comasarea alegerilor, ultimul sondaj de opinie CURS arată că românii simpatizează cu această idee. Mai exact, conform sondajului  CURS, 50 la sută dintre respondenți consideră comasarea alegerilor o idee bună sau foarte bună. Aceasta în timp ce doar 31 la sută o consideră o idee proastă sau foarte proastă.

De asemenea, sondajul a măsurat și intenția de vot pentru partide, în perspectiva alegerilor europarlamentare. Conform sondajului amintit, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, PSD ar obține 31 la sută, urmat de PNL și AUR, ambele cu 20 la sută.

Ce spun datele ultimului sondaj CURS

Datele sondajului CURS nu aduc noutăți substanțiale. PNL și PSD rămân favorite în intenția de vot a românilor și, după toate probabilitățile, cele două partide vor forma un nou guvern la capătul alegerilor din 2024. Împreună, cele două partide ar obține o majoritate în Parlament (51 la sută) și ar putea guverna fără a avea grija unei moțiuni de cenzură din partea opoziției – asta dacă opoziția s-ar putea uni în vreun fel ținând cont de mozaicul ideologic din această zonă.

Orice altă variantă de guvernare pare în acest moment exclusă. În teorie, PSD ar putea forma o majoritate și cu AUR (51 la sută) însă probabilitatea unei alianțe PSD–AUR tinde spre zero. Asta pentru că nici social-democrații și nici cei de la AUR nu par a dori o astfel de alianță care i-ar compromite din punct de vedere electoral. Așadar singura alternativă reală o reprezintă continuarea acestei coaliții după alegeri cu PSD și PNL împărțindu-și portofoliile pe regula proporționalității voturilor obținute în alegeri.

În egală măsură șansele sunt ca opoziția să rămână la fel de dezbinată ca până acum. Mult trâmbițata „Alianță de Dreapta” se dovedește a fi un experiment eșuat cu USR la cârma ei. Cele trei partide au doar 13 la sută în intenția de vot, mai puțin chiar decât defunctul USR–PLUS. Aceasta înseamnă că Partidul Mișcarea Populară și Forța Dreptei le-au adus celor din USR în jur de 2-3 procente în plus, insuficient pentru a schimba ceva în ecuația politică de după alegerile din 2024. În viitorul parlament șansele sunt ca alianța să nu reziste prea mult. Odată trecute pragul electoral, PMP și FD vor putea să iasă din alianța cu USR, abandonând vehiculul electoral care le-a dus în Parlament. Diferențele ideologice par a fi prea mari între cele trei partide. Așadar, „Alianța de Dreapta” pare a fi în acest moment prea fragilă electoral și ideologic pentru a rezista pe termen lung.

Șansele sunt să vedem aceeași încăierare în opoziție între AUR, ceva mai puternic decât în prezent, și USR, ambele încercând să se profileze drept alternative la coaliția PSD–PNL, dar eșuând lamentabil în proces. Surpriza reală ar putea veni de la UDMR. Formațiunea lui Kelemen Hunor fie va trece la limită pragul electoral, fie va rămâne pentru prima dată în afara parlamentului. Sondajele o dau cu 4 la sută, la fel ca SOS-ul Dianei Șoșoacă, o copie palidă a partidului condus de Simion.

În concluzie, alegerile din 2024 ar putea duce la prelungirea actualei coaliții și la prea puține schimbări reale în opoziție.

Ce se va întâmpla la Buzău

În mod paradoxal, posibilitatea unor liste comune PNL-PSD la alegerile parlamentare, idee de ultimă oră vehiculată de președintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, ar putea fi extrem de dezavantajoasă pentru liberalii buzoieni, care nu vor putea spera la mai mulți parlamentari decât au în prezent. Mai precis, este greu de crezut să PSD Buzău va ceda două locuri eligibile de deputat, locuri care sunt dorite atât de președintele organizației județene, Adrian Mocanu, cât și de liderul pe municipiu, senatorul Vlad Pufu. Mai ales că acesta a negociat primul loc pe lista pentru camera inferioară a Parlamentului cu conducerea centrală a PNL în schimbul liniștii în organizație după instalarea la județ a traseistului Mocanu. În plus, bătălia pe locurile eligibile va fi cu atât mai mare, atât în interiorul PSD, cât și în coaliție, dacă se va ajunge la liste comune, atât timp cât, din pricina scăderii populației județului, Buzăul ar putea pierde dreptul la un deputat și la un senator.

Chiar și în ipoteza listelor separate, liberalii nu se vor afla într-o poziție confortabilă atât timp cât social-democrații sunt pe cai mari la Buzău, județul a cărui listă pentru Camera Deputaților va fi deschisă de președintele PSD, premiarul Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, despre negocierile din coaliţie cu PNL, că una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitate României şi că el doreşte ca miercuri să anunţe tot calendarul de alegeri. „Cred că suntem nişte oameni serioşi dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru”, spune Ciolacu.

„Sunt ferm convins că mâine (miercuri, n.r.), atât eu, cât şi preşedintele Nicolae Ciucă, vă vom răspunde la aceste întrebări. Este incorect ca în timpul unor negocieri şi unor discuţii eu să vă spun cum se va face. Eu vreau să iau, împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă, cea mai bună decizie în ceea ce priveşte românii, viitorul României şi stabilitatea României”, a anunţat Ciolacu la Parlament, întrebat despre negocierile din coaliţia de guvernare.

Liderul PSD a precizat că trebuie văzut care este propunerea finală şi că nu este o negociere pe funcţii: „Sunt două programe de armonizat, pentru că, categoric vom veni cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Vom vedea şi percepţia românilor”, a arătat Ciolacu.

Întrebat dacă cele două partide se îndreaptă spre o alianţă electorală, preşedintele PSD a spus: „Nu, asta înseamnă că este una dintre soluţii o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitatea României. Ce spun cu certitudine, şi vă spun ca prim-ministru, eu doresc mâine (mieruri, n.r.) să anunţ tot calendarul de alegeri”.

Întrebat despre şansele ca alegerile parlamentare să fie comasate cu alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a spus că „şansele sunt foarte mici”. Preşedintele PSD a fost întrebat şi despre scenariul unui candidat comun al coaliţiei: „Eu îmi doresc ca cele două partide să vină cu două programe, le avem deja, în ceea ce priveşte o stabilitate a României”, a arătat Ciolacu. „Cred că suntem nişte oameni serioşi, dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru”, a mai afirmat Ciolacu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker