Actualitate

Premieră a ISU Buzău în recrutarea tinerilor în instituţiile de învăţământ MapN

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al Judeţului Buzău recrutează candidaţi pentru participarea la concursurile de admitere la instituţiile de învăţământ din structura Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne. Practic este o noutate în domeniul recrutării având în vedere faptul că Structura de învăţământ a Ministerului de Interne, folosită pentru pregătirea specialiştilor de care are nevoie Ministerul Apărării Naţionale.

„La nivelul Inspectoratului recrutăm pentru Ministerul Afa­cerilor Interne, dar toate locurile reprezintă structura de învăţă­mânt a Ministerului Apărării Naţionale.

O să fie şcolarizaţi în învăţământul universitar şi şco­lile postliceale care aparţin de Ministerul Apărării Naţionale. Astfel, Ministerul de Interne îşi pregăteşte oamenii prin Academia de Poliţie, în cadrul căreia avem structura Facultatea de Pompieri, sau prin şcoala de subofiţeri Pavel Zăgănescu din Boldeşti. Acum, pentru faptul că Ministerul de Interne are nevoie de alte specialităţi, folosesc aceste unităţi de învăţământ care fac parte din cadrul MApN în aşa fel încât să fie oameni cu pregătire şi competenţă necesară care să-şi desfăşoare activitatea în anii viitori în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 Este prima dată când facem astfel de recrutări. Am mai făcut recrutări, în sensul că făceam recrutări pentru Ministerul Apărării Naţionale, dar  acum folosim forma aceasta de a atrage candidaţi”, a explicat Vasile Prahoveanu,  purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” Buzău.

Cererile-tip de înscriere se depun de către candidaţi la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău, situat în municipiul Buzău, str. Bistriţei, nr. 51, judeţul Buzău, până la data de 16  iunie 2020.

Candidaţii vor depune toate documentele constitutive ale dosarelor de recrutare până la data de 22 iunie 2020.

Cererile de înscriere, şi documentele pentru constituirea dosarelor de recrutare se depun zilnic, în timpul programului normal de lucru, în intervalul orar 09.00 – 14.00, la structura de resurse umane a inspectoratului.

Alte informaţii suplimentare cu privire la organizarea recrutării şi depunerea documentelor se mai pot obţine în timpul programului normal de lucru la Servi­ciul Resurse Umane al inspectoratului, tel. 0238/721.301.

Care este procedura privind organizarea şi desfăşurarea recrutării şi selecţiei candidaţilor

Cererea-tip de înscriere (prevăzută în anexa nr. 1 la Dispoziţia-cadru nr. II/17953/2019) se descarcă de pe site-ul oficial al MAI (secţiunea Carieră, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează şi se depune la sediul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene până la data de 16 iunie 2020, iar dosarul de recrutare se completează până la data de 22 iunie 2020.

Candidaţii pot opta pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ universitar sau şcoli postliceale, în măsura în care graficele/calendarele concursurilor de admitere realizate de către instituţiile organizatoare permit participarea la probele de concurs, caz în care se constituie dosare distincte, corespondente numărului de opţiuni.

Care sunt condiţiile de recrutare

Condiţiile legale de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pe locurile destinate formării iniţiale a cadrelor militare, precum şi pentru încadrarea în funcţii de cadre militare prin rechemare în activitate, încadrare directă sau transfer din cadrul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, sunt următoarele: a) să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România; b) să cunoască limba română, scris şi vorbit; c) să aibă capacitate deplină de exerciţiu; d) să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic; e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau îi împlinească în cursul ­anului în care participă la concursul de admitere; f) să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; g) să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate; h) să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea; i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni; j) să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani; k) să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege; l) să îndeplinească condiţiile de ocupare prevăzute în fişa postului, pentru încadrarea în funcţii de cadre militare prin rechemare în activitate, încadrare directă sau transfer din cadrul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţio­nală. Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la litera d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situaţia în care se constată ­inaptitudinea pentru oricare dintre situaţii, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Evaluarea psihologică se susţine înaintea examinării ­me­dicale.

Dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute la litera lit. f) se face cu diplomă sau cu adeverinţă care îndeplineşte condiţiile de valabilitate, din care să rezulte faptul că au susţinut şi promovat examenul de bacalaureat.

În ceea ce priveşte criteriile specifice de selecţie, acestea sunt: a) să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere; b) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară – verificarea cerinţei se realizează cu ocazia examinării medicale; c) să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului; d) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ;

Pentru admiterea la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, altele decât cele din subordinea MAI, pe locurile rezervate MAI, candidaţii trebuie să îndeplinească în mod suplimentar, după caz, şi criteriile specifice de recrutare prevăzute de acestea.

 Ce documente sunt necesare pentru recrutare

În vederea participării la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ, candidaţii parcurg următoarele etape premergătoare desfăşurării concursului: 1. completează cererea-tip de înscriere la concurs şi declaraţia prin care confirmă luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora şi îşi exprimă acordul pentru efectuarea verificărilor specifice; 2. depun la dosarul de recrutare, documentele necesare constituirii acestuia. Pentru recrutare, fiecare candidat va depune la structura de resurse umane a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov un dosar plic cuprinzând următoarele documente: a) cererea de înscriere;  b) diploma de bacalaureat  (copie) – pentru absolvenţii din seriile anterioare sau adeverinţă care atestă absolvirea liceului cu diplomă de bacalaureat (în care se menţionează media generală obţinută la examenul de bacalaureat, mediile obţinute în anii de studiu, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma) pentru candidaţii care au absolvit în anul 2020;  c) foaia matricolă pentru clasele IX-XII / IX-XIII (copie); d) copii ale actului de identitate, carnetului de muncă/certificatului stagiu de cotizare şi/sau altor documente doveditoare care să ateste vechimea în muncă şi, dacă este cazul, ale livretului militar;  e) copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţiei şi fiecărui copil; f) copia certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă; g) curriculum vitae – Europass (CV); h) autobiografia; i) tabelul nominal cu rudele candidatului;  j) cazierul judiciar; k) 1 fotografie color 9×12 cm; l) fişa medicală-tip de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne; m) declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare; n) cazierul judiciar.

Copiile documentelor prevăzute mai sus se realizează de compartimentul cu sarcini de recrutare, se certifică pentru conformitate şi se semnează de persoana desemnată şi de candidat. Originalul documentelor prezentate se restituie candidatului după realizarea copiilor.

Documentele pot fi depuse şi în copie legalizată, situaţie în care activităţile prevăzute anterior nu se mai realizează.

Extrasul de pe cazierul judiciar se solicită de către compartimentul cu sarcini de recrutare, pe baza consimţământului expres al candidatului. Extrasul poate fi înlocuit şi de un certificat de cazier judiciar, în termen de valabilitate, depus de candidat.

Candidaţii care au mai multe opţiuni parcurg întreaga procedură stabilită pentru recrutarea şi selecţia, în mod distinct pentru fiecare instituţie de învăţământ pentru care au optat, respectiv completarea cererilor de înscriere, constituirea dosarului de recrutare şi participarea la concursul de admitere.

 Cum şi când are loc susţinerea probelor eliminatorii şi evaluarea psihologică

Probele eliminatorii se susţin la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, în perioada 7-15 iulie 2020, potrivit planificării Direcţiei Generale Management Resurse Umane a MAI care va fi adusă la cunoştinţa candidaţilor în timp util, prin postarea acesteia pe site-ul MAI la secţiunea Carieră/instituţii de învăţământ/formare profesională.

În vederea susţinerii probelor eliminatorii, candidaţii vor avea asupra lor cartea de identitate/paşaportul şi echipamentul sportiv necesar desfăşurării probei de evaluare a performanţei fizice, potrivit normelor şi baremelor prevăzute în anexa nr. 31 la Ordinul M.A.I. nr. 140/2016 sau în anexa nr. 31 la Ordinul M.A.I. nr. 177/2016, ambele cu modificările şi completările ulterioare.

Evaluarea psihologică a candidaţilor se realizează de specialişti din cadrul unităţilor de recrutare, în conformitate cu dispoziţia directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite de către structurile cu atribuţii de recrutare.

La proba de evaluare a performanţei fizice, nu se admit contestaţii, rezultatele consemnate de subcomisiile de specialitate fiind definitive.

Secţiunea VI – Dispoziţii finale

Activităţile de recrutare şi selecţie încetează pentru candidaţii aflaţi în următoarele situaţii:

a) nu depun în termenul-limită stabilit dosarul de recrutare în volum complet;

 

b) încearcă sau fraudează, prin orice mijloace, activitatea de recrutare şi selecţie;

 

c) nu îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile şi criteriile de recrutare şi selecţie.

În cazul în care identificarea situaţiilor menţionate se face după încheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obţinut prin concurs indiferent de anul de şcolarizare în care se află.

Probele de verificare a cunoştinţelor sunt cele stabilite prin regulamentele/ dispoziţiile/metodologiile de admitere, planificate conform graficelor de concurs şi aduse la cunoştinţa celor interesaţi prin site-ul instituţiilor de învăţământ.

Prezentarea de înscrisuri false se pedepseşte conform legii şi atrage după sine eliminarea din concurs a candidaţilor. În cazul în care descoperirea falsului se face după încheierea admiterii, candidaţii respectivi vor pierde locul obţinut prin fraudă.

Candidaţii pentru instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale pe locurile MAI care promovează probele eliminatorii se înscriu la sediul instituţiilor de învăţământ ale MApN prezentând documentele solicitate de organizatori şi participă la probele de concurs potrivit prevederilor regulamentelor/metodologiilor de admitere proprii fiecărei instituţii.

Candidaţii la Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I”, specializarea aeronave şi motoare de aviaţie se prezintă pentru examinarea medicală specifică la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială General doctor aviator Victor Anastasiu Bucureşti.

Locurile scoase la concursurile de admitere de către instituţiile de învăţământ sunt comune pentru femei şi bărbaţi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker