Economic

Prelungirea stării de alertă crește riscul de insolvențe pe piața energiei electrice

Noua prelungire a stării de alertă conduce piața energiei electrice către un risc major de insolvență. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că acei consumatori care sunt rău-platnici continuă să fie protejați pe parcursul stării de alertă, iar furnizorii energiei electrice consideră că acest lucru “îi trage în jos”.

„Starea de alertă prelungită din nou până la data de 15 august coroborată cu una din singurele măsuri de protecție încă în vigoare sunt de natură să creeze dezechilibre și insolvențe în rândul participanților la piața de energie”, spun reprezentanții Tinmar Energy, business controlat de omul de afaceri Augustin Oancea.

Pentru anul acesta, compania și-a bugetat o cifră de afaceri de 2,29 mld. lei față de cele 2,20 mld. lei obținute anul trecut. Ca direcții de dezvoltare, proiectele de energie regenerabilă și consolidarea businessului din agricultură recent lansat se află pe lista de priorități.

De asemenea, un alt factor care poate conduce furnizorii de energie electrică spre o insolvență este și prețul ridicat al energiei. Reamintim că în luna iunie energia electrică a înregistrat cele mai mari prețuri din istoria bursei de electricitate, iar scumpirile nu par să se oprească aici. |n luna iunie, prețul mediu a fost de 77 de euro pe MWh, de 2,5 ori mai mare decât anul trecut și peste criza energiei din 2017. Cu toate acestea, luna iulie vine cu scumpiri de 13 la sută la energia electrică.

Conform reglementărilor în vigoare, cei care nu semnat un contract pe piața concurențială vor plăti un tarif de serviciu universal, valabil până la sfârșitul lunii iunie. Prin urmare, cei care nu au semnat contracte pe piața concurențială vor plăti facturi mai mari începând de luna viitoare.

“Furnizorii aveau obligația ca în mai și iunie să trimită noi informări și să comunice prețul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piața concurențială. Prețurile sunt în creștere, atât pe piețele angro cât și pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanță, de la 1 iulie va fi o creștere între 3 și 13 la sută, vorbm stric de prețul energiei”, a precizat vicepreședintele ANRE.

Getica 95 Com, cel mai mare furnizor de energie electrică de pe piața concurențială, și-a depus dosarul de insolvență pe 15 iunie, la Tribunalul Buzău. Cu sediul în Râmnicu Sărat și condusă de Săndel Viorel Tudose, printre motivele care au condus la insolvență se numără și prețurile energiei de pe piața agro, care au explodat. De la de la 20-25 de euro/ MWH, cât erau prețurile în anul 2020, anul acesta au ajuns să fie de 3-4 ori mai mari.

 

Articole similare