Actualitate

Numărul focarelor de pestă porcină din județ, în creștere

Pesta porcină africană (PPA), o boală care afectează porcii domestici și sălbatici, deși este inofensivă pentru oameni, este mortală pentru porci și are consecințe socio-economice grave pentru comunitățile afectate. În gospodăriile unde sunt depistate focarele, uciderea în masă a porcilor domestici este, în prezent, singura modalitate eficientă de a preveni răspândirea în zonele adiacente. Prin urmare, detectarea din timp, prevenirea și raportarea sunt cruciale pentru a controla această epidemie, atenționează medicii veterinari. Cu toate acestea, deținătorii de porci din mediul rural nu anunță  medicii veterinari la primele semne de boală ale animalelor, motiv pentru care într-o perioadă scurtă de timp, au fost declarate opt focare focare pe raza județului.

„La această dată pesta porcină evoluează la nivelul județului Buzău în opt focare, dintre care două focare pe raza localității Căldărăști, două focare pe raza localității Săhăteni satul Vintileanca și câte unul  pe raza localităților Breaza sat Vispești, Largu, Caragele- comuna Luciu și Padina. Pe raza localității Căldărăști sunt  36 de xploatații de contact în jurul focarelor declarate. De unde au fost luate aceleași măsuri ca și în cazul unui focar respectiv uciderea porcilor și ecarisarea lor prin îngropare prin grija UAT. Nu i-am mai incinerat, pentru că exista riscul de diseminare a virusului tot plimbând  porcii. În cele 36 de exploatații sunt peste 100 de porci”, spune medicul Iulian Moca din cadrul DSVSA Buzău.

Directorul DSVSA Buzău, Laurențiu Adonis Dragnea, sesizase, de altfel, în ședința Colegiului Prefectural de la începutul săptămânii, slaba reacție a unor primării la măsurile și dispozițiile referitoare la gestionarea unor focare de boli majore pe teritoriul județului și a dat exemplu Primăria Pogoanele, care, spune acesta, a avut o reacție slabă în cazul focarelor de pestă porcină africană din Căldărăști, care au produs deja pagube însemnate și au un potențial mare de a se extinde.  Directorul DSVSA a explicat în ședința respectivă că focarele ar putea reprezenta o amenințare pentru platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ.

S-au intensificat controalele în trafic

Având în vedere evoluția focarelor de Pestă Porcină Africană la nivelul județului Buzău, precum și a focarelor de gripă aviară înalt patogenă în vecinătatea României, respectiv în Ungaria, Polonia, Ucraina și Bulgaria, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, în baza protocolului de colaborare, au desfășurat de la începutul anului și până în data de 18 iulie, controale tematice în trafic pe diferite trasee, fiind vizate cu predilecție principalele căii de intrare în Județul Buzău, cu scopul verificării legalității transporturilor de animale vii și produse de origine animală.

Din raportul DSVSA Buzău reiese că  în perioada menționată, a fost planificate și efectuate 329 de controale în trafic, fiind constatate un număr de 18 neconformități privind transportul animalelor și produselor de origine animală în urma cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale reprezentate de amenzi în valoare de 36.620 lei precum și măsuri complementare, respectiv confiscarea, a 13 porci și 707 pui care au fost transportați sub escorta IJP la sediul D.S.V.S.A. Buzău,  unde s-a procedat la eutanasiere și ecarisarea prin incinerare. Principalele neconformități constatate au fost reprezentate de lipsa documentelor sanitar veterinare pe timpul efectuării transportului, neefectuarea dezinfecției mijloacelor auto înainte de îmbarcarea animalelor sau produse de origine animală, mijloace auto neînregistrate/autorizate sanitar veterinar, animale fără mijloace de identificare aplicate precum și nerespectarea interdicțiilor stabilite de către autorități ca urmare a unor situații epidemiologice cu risc.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker