Administrație

Prefectura, cu ochii pe pregătirile pentru deszăpezire

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi, 19 noiembrie, pentru a se vedea exact care este stadiul pregătirilor de iarnă la nivelul drumurilor judeţene şi naţionale şi pentru a se constitui şi comisii care să verifice dacă pregătirile vor fi finalizate, aşa cum s-a stabilit, până în data de 4 decembrie.

Din ordinul prefectului Carmen Ichim, şase comisii mixte de control vor verifica, în intervalul 27 noiembrie – 4 decembrie, capabilitatea de intervenţie a Secţiei de Drumuri Naţionale şi a Consiliului Judeţean Buzău pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea în iarna 2019-2020. „Vom organiza echipe, prin ordin al prefectului, pentru verificarea capabilităţii de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă; prin formarea acestor comisii dorim să  se verifice dacă atât gestionarii drumurilor naţionale, cât şi ai drumurilor judeţene, au încheiat contracte sau des­făşoară în regie proprie acti­vităţi de deszăpezire, dacă au utilaje suficiente şi  necesare şi funcţionale, dacă au capacitate, dacă au achiziţionat antiderapant şi dacă  au combustibil”, a spus prefectul judeţului Carmen Ichim în  deschiderea lucrărilor şedinţei.

Drumurile judeţene aşteaptă vremea rece pentru a da comanda pentru utilaje de deszăpezire

Drumurile judeţene spun că aşteaptă temperaturile scăzute pentru a da comanda completă pentru toate utilajele de care ar avea nevoie să facă faţă pentru deszăpezire eficientă pe cele şase sectoare pe care le au în responsabilitate.  Cel puţin aşa reiese din cele relatate de directorul acestei instituţii  în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a explicat prefectului că, deocamdată,  au fost comandate doar două utilaje. „Până începe iarna, în cele cinci baze unde avem semnate contracte s-au dat  comenzi pentru adu­cerea utilajelor în bază – având în vedere faptul că  vremea ne permite să lucrăm pe contractele din vară, pentru două răspânditoare şi un încărcător, plus materialul antiderapant de 250 tone, în prima fază. Când se anunţă temperaturi negative vom da comenzi pentru restul de utilaje, să le introducem în bază. Responsabilii de zone au fost şi au văzut. Cu data de 18 am dat comenzile să fie în bază”, a spus directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri.

Potrivit aceleiaşi surse, până în momentul de faţă au fost încheiate doar cinci contracte de deszăpezire. „La Consiliul Judeţean s-au încheiat cinci contracte pentru cinci zone: Buzău Nord, Buzău Sud, Vintilă Vodă, Ruşeţu  şi Pogoanele. Pe procedura de achiziţii care a fost, nu s-a reuşit încheierea unui contract pe zona Râmnicu Sărat, nu a fost nicio ofertă Ok. Probabil că se va face o negociere de tarife de urhgenţă”, a explicat directorul de la Drumuri Judeţene.

Drumurile naţionale au raportat 10.950 metri liniari de parazăpezi

Şi reprezentanţii Drumurilor Naţionale au semnat  contracte pentru a asigura, în caz că situaţia o va impune,  deszăpezirea şoselelor pe care le au în administrare pe raza judeţului. Potrivit informării făcute de către directorul Drumuri Naţionale Buzău în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, există „un acord cadru şi două contracte care a intrat în vigoare de pe data de 18 cel de-al doilea, şi celălalt de la începutul lunii octombrie. La momentul acesta, pe zona de munte există câte un utilaj pentru răspndirea materialului antiderapant (RSP) în fiecare bază şi câte un încărcător, pe zonele de câmpie există două utilaje pentru răspndirea materialului antiderapant (RSP)  şi un încărcător în fiecare bază. Material antiderapant avem: 3.220 tone de sare, nisip 602,52 tone, clorură de calciu produs solid şi produs ecologic 18 tone. La momentul acesta, la nivel de secţie avem 19 ATP-uri, opt încărcătoare, un motoescavator şi opt autoturisme”.

La momentul acesta, potrivit aceleiaşi surse, pe raza judeţului  se află montate parazăpezi în zonele: Glodeanu Siliştea, Vadu Paşii, Poşta Câlnău, Racoviţeni, Merei, Ulmeni, Buzău, Gălbinaşi, Cili­bia, Gherăseni, Smeeni, Pogoanele, Padina şi Valea Râmnicului şi ar mai trebui montate parazăpezi pe încă 6.600 metri liniari.

Intersecţia de la Florica, ridică în continuare probleme

Intersecţia de la Florica rămâne o posibilă problemă în cazul unei ninsori abundente, problemă pe care şeful de la Drumuri Naţionale spune că o va rezolva cu două freze speciale. Şi asta pentru că, aici, din cele relatate de şeful de la Drumuri Naţionale Buzău, parazăpezile vor fi montate în spatele pa­rapeţilor existenţi, care fiind atât de lungi s-ar putea comporta ei înşişi ca nişte parazăpezi. Practic, la intersecţia de la Florica, spun specialiştii, parapeţii se vor comporta ca nişte parazăpezi şi vor crea probleme tehnice în ceea ce priveşte posibilitatea de deszăpezire. Prefctul judeţului şi-a exprimat îngrijorarea că dacă nu se găseşte o soluţie tehnică acolo, în această iarnă ar putea fi o înzăpezire mai mare decât în anii precedenţi. Directorul de la Drumuri Naţionale filiala Buzău a spus că, după ce s-a consultat cu responsabilii de la Bucureşti, a decis ca parazăpezile să fie montate şi în acest an, ca şi în anii trecuţi, ceea ce înseamnă că parazăpezii se vor afla în spatele parapeţilor.

,,O să montăm în spatele acelor parapeţi parazăpezile, aşa cum a fost şi în anii trecuţi”, a spus acesta, cu toate că, tehnic vorbind, lungimea parapeţilor este foarte mare, iar zăpada de pe carosabil nu ar mai avea loc de aceştia ca să poată fi îndepărtată, întrebare pe care a pus-o chiar prefectul în şedinţă. „Avem şi câteva freze de care nu am specificat care dau zăpada peste parapet”,  a spus acesta. Recomandarea prefectului a fost identificarea unei soluţii tehnice rezonabile. „Găsiţi-vă soluţia tehnică împreună cu administratorul CNAIR astfel încât să nu se producă <dop> pe ce înseamnă DN2 E85, în zona intersecţiei cu Florica. Faceţi şi dumneavoastră solicitări şi, în urma acestei şedinţe, o să facem solicitări  către CNAIR din nou, să ne comunice ce să facem în situaţia în care blochează drumul din cauza montării acelor parapeţi a căror utilitate n-o înţeleg. Ştiţi foarte bine că acolo a fost obturată vizibilitatea. Şi am avut şi constatarea dumneavoastră şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, că într-adevăr traficul era îngreunat şi un real pericol pătrunderea în intersecţie”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Parazăpezi au fost montate şi pe drumurile judeţene pe Pogoanele şi Râmnicu Sărat, în zona de Blăjani.

UAT-urile raportează în faţa prefectului

UAT-urile vor da explicaţii direct în faţa prefectului pentru drumurile pe care le gestionează. „Pentru ce înseamnă drumuri comunale, unităţile administrativ teritoriale, cele 87, le verificăm separat, prin transmitere la Instituţia Prefectului şi  mai departe dacă este cazul vom interveni şi în şapte UAT-uri care până la această dată nu avem încheiate contracte cu societăţi pentru deszăpezire sau nu au utilaje proprii pentru deszăpezire pentru drumurile comunale”, a spus mai spus prefectul Carmen Ichim.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker