vineri, 03 iulie 2020

Regizorul Anton Groves, la Buzău: „Filmul OPINCI a durat şase ani, aproape jumătate din călătoria lui Dumitru Dan”

Cei doi regizori englezi care au realizat filmul de animaţie despre povestea lui Dumitru Dan, buzoia­nul (prin adopţie) care a făcut înconjurul lumii în opinci, au fost prezenţi sâmbătă la Muzeul Judeţean. Anton şi Damian Groves au participat la proiecţia scurtmetrajul „Opinci”, film care a câştigat anul acesta Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Animaţie din Tbilisi şi Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF. Buzoienii prezenţi în sală au avut ocazia să descopere că vocea personajului Stelia­na Sârbescu (fiica globe-trotterului) aparţine regretatei Tamara Buciuceanu, iar Marcel Iureş şi-a împrumutat vocea personajului Dumitru Dan.

„Prin acest trofeu am încercat să punem în valoare judeţul Buzău”

Proiecţia filmului „Opinici” a avut loc în cadrul festivităţii de premiere a primei ediţii a Trofeului ,,Dumitru Dan”. Trofeul Dumitru Dan a fost creat la iniţiativa ciclistului buzoian Cristian Mănăilă şi a fost organizat de Muzeul Judeţean Buzău în colaborare cu Asociaţia Club Sportiv „Penteleu”, sub egida Randonneurs România. La seria de brevete de 200 km, 300 km, 400 km şi 600 km au participat 40 ciclişti din judeţele Bacău, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Prahova şi municipiul Bucureşti. Competiţia, prima de acest gen desfăşurată pe teritoriul judeţului Buzău, este dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, personalitate a cărei performanţă este ­va­lorificată expoziţional în sala „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci”.

„Am urmărit ca prin acest trofeu să punem în valoare judeţul Buzău, obiectivele turistice, obiectivele istorice, peisajele fantastic de frumoase din acest judeţ. Traseele pentru cea de-a doua ediţie au fost deja trimise către francezi pentru anul viitor”, a mărturisit ciclistul Cristi Mănăilă.

„Când am auzit prima dată povestea lui Dumitru Dan am spus că trebuie să facem neapărat un film”

Cei doi regizori ai filmului „Opinici” au vorbit despre cât de mult i-a fascinat povestea lui Dumitru Dan.

„Când am auzit prima dată povestea lui Dumitru Dan am spus că trebuie să facem neapărat un film despre ea. Rămâne în conti­nuare un subiect de film de lung metraj. Mă bucur că noi am putut totuşi să prezentăm o mică parte din povestea lui, printr-un film de animaţie. Am avut o echipă foarte mare care a lucrat mult la acest film care a durat foarte mult. A durat şase ani, aproape jumătate din călătoria lui Dumitru Dan. Dar a meritat, povestea s-a transmis mai departe, am câştigat marele premiu la TIFF”, a declarat Anton Groves pentru Campus Tv.

De asemenea, Damian Groves a mărturisit ca au fost tentaţi să realizeze un film artistic de lungmetraj despre povestea buzoianului, dar asta presupunea multe personaje, locaţii reale, adică un buget imens.

„Este fantastic ce aţi realizat şi aveţi tot respectul meu. Practic aţi reînnodat o parte din istoria noastră, a românilor. Trebuie să realizăm că Dumitru Dan a fost primul ambasador cultural al României. Opincile sunt un simbol al poporului român, al talentului său. Prin acest eveniment dovedim că preţuim trecutul şi asta înseamnă că vom avea viitor”, a declarat în cadrul evenimentului preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

loading...
error: Content is protected !!