Administrație

Prefectul Țiclea: Ordinul de ministru pentru verificarea instalațiilor GPL este interpretabil

Prefectul judeţului Buzău, Daniel Țiclea, este de părere că ordinul de ministru prin care sunt dispuse controale la agenții economici ce efectuează operațiuni cu combustibil și gaz petrolier lichefiat (GPL) este interpretabil, iar cuvântul „lubrifianți” din textul documentului ar determina verificări vaste, inclusiv în zona unităților de vânzări de piese auto, potrivit „Agerpres”.

Pe parcursul zilei de marți, Instituția Prefectului a solicitat administrațiilor publice locale o situație a tuturor operatorilor care efectuează operațiuni cu combustibil și GPL, cu scopul de a fi ulterior verificate. Potrivit conducerii Prefecturii, ordinul de ministru poate avea o interpretare largă, dat fiind că, în afara stațiilor și depozitelor de combustibili, mai există magazine care vând butelii, rezervoare de combustibili în domeniul agricol și alte produse derivate. Prin urmare, instituția a solicitat organelor de control o „abordare prudentă”.

„Ieri după-amiază (marți, n.r.), a sosit ordinul ministrului privind verificările la instalațiile GPL, vom începe această acțiune de verificare, termenul stabilit este 31 octombrie 2023. După ce am trimis ieri (marți, n.r.) tuturor primarilor solicitarea de a ne transmite toate punctele de alimentare cu GPL, am văzut încă o dată cât de largă este această abordare și cât de interpretabilă este toată această situație: nici nu mă așteptam să ne întrebe ce facem cu stocătoarele din curtea fermierilor care usucă cerealele cu asemenea capacități mari de combustibil.

În ordin, nominalizarea este în felul următor: dispunerea de măsuri organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acțiunilor de control la instituțiile publice, care au astfel de instalații și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburant, produse derivate, GPL, lubrifianți. Să vedeți câtă bătaie de cap ne va da cuvântul <lubrifianți>, pentru că… prima întrebare: magazinul de piese auto se încadrează? Abordarea pe care eu o propun pentru județul Buzău este o abordare prudentă, în sensul de a ne familiariza foarte bine cu toată legislația care are trimitere la această problematică. În momentul în care adresa noastră a ajuns la primării, au început întrebările. Vă dau un exemplu, acele magazine cu specific sătesc, care în afară de obiectul lor de activitate au un rastel pe care au zece butelii, cum procedează?”, a precizat prefectul judeţului Buzău.

Țiclea a subliniat că ordinul de ministru produce anumite dificultăți în demararea verificărilor din pricina unor termeni care fac trimitere la o activitate mult mai largă și care ar implica un volum mare de muncă sau resursă umană implicată. „Un element surpriză care a apărut în ordinul de ministru este că face referire și la lubrifianți. Lubrifianți înseamnă până și vaselină, uleiul pe care îl vând toate unitățile de comercializare piese auto. Asta transformă activitatea dintr-una pe care o așteptam, de verificare a facilităților, pe ISCIR, distanțe… Poate că o să ajungem să verificăm și magazinele de piese auto care vând 10 litri de ulei de mașină. La momentul acesta, interpretarea ordinului cam aici ne duce și de aici ceva dificultăți în a porni această acțiune. Repet, pe mine cuvântul «lubrifianți» m-a aruncat puțin, nu în ceață, dar în altă perspectivă la acest moment”, a arătat Daniel Țiclea. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker