Cultură

FOTO | Cum au descoperit tinerii lumea bunicilor la „Școala de meșteșuguri” organizată de „Zestrea Bisoceană”

Asociația „Zestrea Bisoceană” a  mobilizat în această vară peste 15 adulți, care au fost voluntari în activități la care au luat parte mai mult de 100 de copii. Activitățile de învățare și de petrecere a timpului liber pentru copii și tineri au avut loc în cadrul  proiectului „O
altfel de vacanță”, și s-au desfășurat în incinta Hub-ului Țărănesc „Zestrea Bisoceană”.

În acest fel, pe timpul vacanței de vară, copiii s-au putut bucura la Bisoca de activități dedicate lor, care i-au ajutat să își dezvolte spiritul de inițiativă și de voluntariat și să descopere cu alți ochi viața de la țară. Un alt plus al activităților e fost și creșterea nivelului de conectare și socializare a celor mici. Cei peste 15 adulți voluntari au dedicat timp și cunoștințe pentru a construi un spațiu prietenos pentru socializare și activități cu copiii, începând de la ateliere de fotografie, vânătoare de comori,  la jocuri de improvizație și jocuri de societate, toate desfășurate în incinta Hub-ului Țărănesc Zestrea Bisoceană. Una dintre cele mai de succes activități organizate a fost școala de meșteșuguri, aflată deja la a V-a ediție. 14 copii din Bisoca au avut prilejul să descopere lumea bunicilor noștri, aflând povești de altădată și învățând să coasă, să țeasă și să vopsească folosind plante tinctoriale și să realizeze podoabe tradiționale.

În cadrul școlii de vară, asociația buzoiană a amenajat în incinta hub–ului trei spații primitoare ce vor putea fi folosite de acum înainte pe întreaga perioadă a sezonului cald. Este vorba despre zona de ceai, amenajată în bucătăria de vară, locul unde copiii și tinerii pot veni să își pregătească singuri un ceai din plante culese din Bisoca, zona de socializare, un spațiu în care copiii au acces la o serie de jocuri de societate moderne pe care le pot folosi împreună cu prietenii, precum și zona de cinema, unde cei mici și familiile acestora se vor putea bucura de filme în aer liber.

Pe cei care doresc  să descopere lumea de altădată a bunicilor noștri, Asociația „Zestrea Bisoceană” îi invită să o urmărească pe rețelele de socializare Facebook/Instagram/Tik Tok (Zestrea Bisoceana) și să facă un popas la Casa „Zestrea Bisoceană”, aflată în Bisoca, un adevărat colț de rai.

Activitățile au fost derulate în cadrul proiectului „O altfel de vacanță”, finanțat de PEPCO România, în cadrul programului Pepcolandia, un program susținut prin determinarea și implicarea angajaților PEPCO, gestionat  la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA.

Hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceană este un proiect al Asociației Zestrea Bisoceană, fondată în anul 2016 de către trei surori din Bisoca. Născute în Bisoca, cele trei surori din familia Cășaru au studiat Medicină Veterinară, Matematică, respectiv Farmacie. Studiile și experiența le-au legat însă mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local. Hub-ul este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc și unde poți admira expozița „Viața țăranului muntean” – o expoziție ce a strâns într-un singur spațiu și sub un singur concept obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.

Află mai multe: www.zestreabisoceana.ro.

Articole similare